Hlavní obsah

Lidé prodávají zastaralé počítače i s kompromitujícími daty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle stanice BBC existuje v Nigérii čilý obchod s daty, které byly získány z vyhozených či recyklovaných počítačů. Například informace o bankovních kontech z pevných disků, o nichž jejich dřívější majitelé předpokládali, že jsou důkladně smazány, se prodávají za asi 900 korun za účet.

Článek

Nejvíce dat získávají překupníci z počítačů, které byly zaslány z Evropy - nejčastěji z Anglie do Nigérie, kde by se měly recyklovat či jako použité kusy opět prodat.

Uživatelé častokrát zapomínají, že pouze smazat data nestačí. Ty zůstávají i po "vhození do koše" neustále přítomny na pevném disku a dají se velmi snadno obnovit. Odborníci doporučují, aby uživatelé, když se zbavují zastaralé výpočetní techniky, pečlivě pevný disk promazali. Lze použít jak komerční nástroje nabízené firmami Symantec, McAfee či freewarové programy.

Lidé by byli kolikrát až nepříjemně překvapeni, jak snadno se dají data považována za "smazaná" obnovit, podotkli počítačoví experti.

Speciální programy, které definitivně mažou obsah pevného disku, přepisují dané místo na povrchu náhodnými soubory mnohonásobně po sobě. Jedině takováto operace může zaručit, že data nebudou z harddisku po jeho prodeji opětovně získána a pokud ano, vyžadovalo by to velké náklady. 

Reklama

Výběr článků

Načítám