Hlavní obsah

Chytrý senzor přizpůsobuje jasnost displeje okolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma Osram Opto Semiconductors vyvinula nový senzor, který automaticky přizpůsobuje jasnost displeje monitoru okolí. Jde o první systém, který přesně kopíruje rozpětí citlivosti lidského oka, a umožňuje tak ještě přesnější přizpůsobení jasnosti displejů podle měnících se světelných podmínek.

Článek

Podle firmy může senzor předejít únavě očí, kterou trpí uživatelé počítačů a která může rychle nastat při práci s jasnými displeji v tmavém okolí.

Lidské oko je nejvnímavější na světlo o vlnové délce 560 nanometrů v barevném spektru zobrazené jako zelenožlutá. Přesně v tomto barevném rozpětí je senzor SFH 5711 nejcitlivější díky novému polovodičovému materiálu.

Senzor bude na trh uveden na podzim. Průměr SFH 5711 je rovný několika milimetrům a s napájecím napětím mezi 2,3 a 5 volty je ideální pro použití v mobilních přístrojích a automobilech. Senzor ve světlém prostředí  zjasňuje displeje mobilních telefonů, v tmavém naopak podsvícení tlumí.

Počítačový monitor tak může v průběhu dne automaticky přizpůsobit svou jasnost podle měnícího se světla. Monitor může být například jasnější v poledním slunci než za podmračeného zimního odpoledne. Kromě úpravy jasnosti v průběhu dne jsou samozřejmě možná i další nastavení.

Senzor lze například využít v automobilových světlech přesně opačně, než bylo popsáno výše: senzor měří jasnost okolního světla  a automaticky zapne světla automobilu, například při vjezdu do tunelu nebo za soumraku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám