Hlavní obsah

Třetina obyvatel EU nikdy nepoužila počítač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktuální studie Eurostatu o počítačových a internetových dovednostech Evropanů obsahuje poměrně šokující údaje. Podle statistiků totiž 37 procentům obyvatel Evropy chybí základní počítačové dovednosti. Tento fakt není podle Eurostatu až tak překvapující, protože více než třetina obyvatel EU nikdy nepoužila počítač.

Článek

V porovnání zemí je tento podíl v rozpětí od osmi procent v severských zemích Švédsku, Dánsku a Islandu po 65 procent v Řecku. V Lucembursku a na Islandu jsou lidé více zběhlí v použití počítačů, 42 procenta obyvatel se zde řadí do skupiny s vysokou úrovní základních počítačových dovedností. Z nových členských států si lépe než průměr EU vede Estonsko a Slovinsko.

Rozdíl mezi pohlavími ohledně "e-dovedností" není ve většině zemí příliš významný, žádné zkušenosti s počítačem nemá 31 procent mužů a 37 procent žen.

Velkou roli zde však hraje věk lidí. Pro starší generaci jsou počítače něčím téměř nepochopitelným. Ve zhruba polovině zemí tak jsou "e-dovednosti" vzácné u lidí ve věku 55 až 74 let (61 procent  z nich nikdy nepoužilo počítač). Základní počítačové dovednosti jsou pro mnohé problémem i ve věkové skupině 25 až 54 let - tedy skupině typické pro pracovní sílu. V tomto věkovém pásmu chybí základní dovednosti 29 procentům Evropanů. V Řecku, Itálii, na Kypru, v Litvě a Maďarsku se tento výsledek vztahuje až na 50 a víc procent lidí středního věku.

Mladí Řekové a Maďaři si s PC nerozumí

Naopak velmi počítačově dovedná je tato skupina lidí v Dánsku, Lucembursku, na Islandu a v Norsku, kde se více jak 4 z 10 osob řadí do skupiny s vysokou úrovní základních počítačových znalostí. Nejvyšší dovednostní úroveň nalezneme samozřejmě mezi mladými lidmi, přesto např. v Řecku a Maďarsku nemá žádné základní počítačové dovednosti zhruba jeden ze tří mladých lidí.

Jestliže zkombinujeme starší věkové skupiny a úroveň dosaženého vzdělání, pak se dostaneme k rozdílu ještě výraznějšímu, neboť skoro 80 procent lidí starších 55 let a zároveň s nižší úrovní vzdělání nepoužilo počítač nikdy.

Není překvapením, že dovednostní úroveň je relativně dobrá u lidí s vyšším vzděláním a studentů, naopak velmi nízká je u lidí bez vyššího středního vzdělání (57 procent nikdy nepoužilo počítač v porovnání s "pouze" 25 procenty lidí se střední a osmi procenty lidí s vyšší úrovní vzdělání).

Většina z 57 procent lidí, kteří internet používají, ho nepoužívá pravidelně (tj. průměrně alespoň jednou týdně) a 43 procenta občanů ho nepoužila nikdy. V Řecku je pouze 18 procent lidí ve věku 16 až 74 let pravidelně on-line.

Zajímavé jsou rozdíly ve vztahu mezi úrovní základních počítačových dovedností a způsobem, jakým byly získány. Lidé s relativně bohatými dovednostmi je získali především nezávislým způsobem, a to buď samostudiem - zvláště ve smyslu učení se za pochodu - nebo také z knih a CD-ROMů.

Většina lidí základy zvládá

Co se týče sledovaných počítačových aktivit, více než polovina z těch, kteří počítač již někdy použili, pracovali s tabulkovými procesory, zatímco pouze 13 procent má již zkušenost s počítačovým programováním.

V používání širokého rozsahu internetových aktivit jsou uživatelé internetu relativně nezkušení. Zatímco většina lidí ví, jak používat vyhledávače nebo posílat přílohy k e-mailovým zprávám, pouze minimum uživatelů je blíže obeznámeno s použitím služeb jako internetové telefonování, peer-to-peer (P2P) komunikační sítě nebo tvorba webových stránek.  

Reklama

Výběr článků

Načítám