Hlavní obsah

Nahrávací studia začínají souhlasit s pálením stažených filmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nahrávací studia podle tvrzení deníku News.com začínají pomalu rozvazovat autorskými zákony svázané ruce uživatelům domácích počítačů. Počítají s tím, že by si lidé mohli stažená videa pálit na vlastní DVD.

Článek

Organizace DVD Copy Control Association již přijala zvláštní soubor pravidel, podle nichž by lidé mohli nakládat se zakoupenými staženými filmy jinak než doposud. Tedy nejčastěji mají lidé k takovému snímku možnost přistupovat pouze po omezenou dobu a je jim zabráněno jej přenášet na jiný počítač či jej dokonce zálohovat na optické médium.

Hlavním důvodem tohoto chování nahrávacích společností je obava, že by lidé kopie filmů dále po internetu šířili. Společnost Digital movies však uvažuje jinak, názor jejich zástupců je možno v jistém ohledu považovat za přelomový. "Chceme dát lidem zábavu, kterou chtějí a zároveň více cest, jak si ji užít," uvedl mluvčí společnosti Greg Larson.

Lidé, pohybující se ve video-on-demand (video na vyžádání) obchodní sféře podotýkají, že toto je pouze první krůček, další mají následovat.

Prodej filmů by se měl v blízké budoucnosti odehrát úplně jinak než jej známe dnes, kdy si zákazník vybírá z kolekce DVD ten snímek, který si chce koupit a jenž si nakonec odnese k pultíku a zaplatí. Nově by si mohl multimediální dílo vybrat například ve speciálním kiosku, díky rychlému připojení jej ihned stáhnout a zároveň vypálit na prázdné optické médium.

Obchodníci již dnes musí v tomto systému spatřovat určité výhody - například by nemuseli naskladňovat mnoho set či tisícovek filmových titulů, které jim dnes zabírají velkou část prodejní plochy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám