Hlavní obsah

Plexeraser: definitivně vymaže kontroverzní CD a DVD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Citlivá data, která zůstala na optických médiích už nemusí nadále ohrožovat firemní tajemství či soukromí jednotlivce. Japonská společnost Plextor totiž začala nabízet systém "Plexeraser" - tedy jednotku, jenž je schopna znehodnotit data uložená na CD a DVD.

Článek

Zařízení, o němž v polovině týdne informoval server CdrInfo, je o velikosti klasické 5,25" mechaniky. Data uložená na CD a DVD kotoučích umí jednotka nenávratně zničit už za pár minut, tvrdí výrobce.

Jako první bude Plexeraser dostupný ve své domovině v Japonsku. Jeho cena se zde odhaduje na 25 000 jenů, tedy přibližně 5500 korun.

Celý systém je však naprosto nezávislý na počítači. Může tak fungovat coby externí jednotka, která vůbec nevyžaduje připojení k PC. Do připraveného slotu pouze uživatel vloží disk, jehož obsah si přeje znehodnotit a po zavření šuplíku se o to Plexeraser automaticky postará.

Mechanika pracuje s laserovým paprskem, který je dostatečně silný na to, aby zničil organickou vrstvu, do které byla dříve vypálena data. Médium je pak ve čtečce optických disků nečitelné.

Plextor uvádí, že plně vypálené DVD médium, které má daty napěchovány obě záznamové vrstvy, je systémem zničeno za šest minut. Výrobce mechaniky dodal, že znehodnocení dat laserem je mnohem šetrnější k životnímu prostředí, protože celistvé disky se recyklují mnohem lépe než kotouče, které byly kvůli znehodnocení dat rozdrceny.

PlexEraser

Název: PLEXERASER PX-OE100E

Podporovaná média: 12cm/8cm DVD-R, DVD-RW a DVD-R DL, DVD+R, DVD+RW, DVD+R DL, CD-R

Doba nutná ke zničení dat:

DVD SL: 3 minuty

DVD SL: 3 minuty DVD DL: 6 minut

CD: 3 minuty

Napájení: AC100~240V (50/60Hz)

Napájení: AC100~240V (50/60Hz) Spotřeba: 17.4W

Napájení: AC100~240V (50/60Hz) Spotřeba: 17.4W Váha: 1.7kg

Hmotnost: 167.1mm x 53mm x 253.5mm (W x H x D)

Plexeraser podporuje média o průměru 8 a 12 centimetrů. Laser si poradí s daty uloženými na kotoučích standardu DVD+/-R DL//+/-R//+/-RW a CD-R/RW. Systém však neumí zničit data na lisovaných CD a DVD plackách, rovněž nepodporuje DVD-RAM formát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám