Hlavní obsah

Kazaa končí s nelegálním sdílením a platí pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatelé kontroverzního portálu Kazaa zaplatí pokutu 115 miliónů dolarů (asi 2,6 miliardy Kč) za to, že jejich software umožňoval nekontrolované sdílení hudebních souborů. Kazaa se tak dohodla s největšími nahrávacími společnostmi, které ji několik let posílali k nadnárodním soudům a snažili se znemožnit její funkci.

Článek

Kazaa se zapsala do povědomí uživatelů internetu jako jeden z mála portálů, kde bylo možné zdarma si obstarat hudební soubory a filmy. Kazaa se kvůli tomu dostala na pranýř, kritice nahrávacích firem a snahám jejích právních zástupců službu deaktivovat ale dlouho odolávala.

Software Kazaa vymyslela a distribuovala společnost Sharman Networks, ta ale nyní tvrdí, že po dohodě s nahrávacím průmyslem se bude snažit problém internetového pirátství vymýtit. Software tedy bude vyvíjet dál, avšak jeho součástí budou účinné ochranné prvky, které znemožní pořizování pirátských kopií.

"Tím se zaplatí značné škody a Kazaa bude okamžitě legální službou. Měli čas se na to připravit," řekl generální ředitel Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) John Kennedy. Podle IFPI se jen loni prodaly pirátské kompaktní disky za 4,5 miliardy dolarů (asi 100 miliard Kč). Každý třetí prodaný disk je tedy ilegální.

Naprostou většinu peněz, které Kazaa zaplatí, získají nahrávací firmy. Pro tvůrce filmů je podle soudních dokumentů určena pouze malá část. Kazaa ani zástupci Sharman Networks ale urovnání sporu nekomentovali, protože jeho součástí jsou i dílčí dohody, které nejsou určeny ke zveřejnění.

Kazaa už netáhne

Analytik společnosti Ovum Jonathan Arber si ale myslí, že vyrovnání bude mít spíše symbolický charakter, protože Kazaa už je za zenitem. "Zdaleka už není tak populární, jak bývala. Myslím, že už ji moc lidí nepoužívá, protože se objevily lepší služby," řekl.

Podstatnou část peněz dostanou čtyři největší nahrávací firmy. Tedy Sony BMG, Universal Music, EMI a Warner Music. Ty také v minulosti vždy patřily k nehlasitějším kritikům služeb jako je Kazaa. Nahrávací firmy se nyní snaží slučovat a tvrdí, že je k tomu z části vede dramatický pokles prodeje v důsledku rozšířeného pirátství.

Skončí jako Napster?

Stahování hudebních souborů z internetu se začalo objevovat na konci 90. let minulého století. Jedním z prvních portálů, který tyto služby nabízel, byl americký Napster. Ten ale na rozdíl od serveru Kazaa nedokázal silnému tlaku nahrávacích firem dlouho odolávat a nakonec byl přinucen k zastavení činnosti. Podnik dnes působí jako legální služba a jeho akcie se obchodují na trhu Nasdaq v New Yorku.

Americký nejvyšší soud loni rozhodl, že zábavní průmysl má právo žalovat všechny technologické firmy, které svým uživatelům umožňují prostřednictvím internetu krást hudbu a filmy. Podobný software jako je Kazaa distribuuje i společnost StreamCast, ovšem pod názvem Morpheus. Začátkem července rozhodl jiný americký soud, že firmu StreamCast lze rovněž zažalovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Napster opět ožije!

Každý milovník mp3, který surfuje po netu, se nemohl nesetkat s legendárním pojmem Napster. Jde o program, který umožňoval uživateli stahovat hudební soubory...

Výběr článků

Načítám