Hlavní obsah

Hardware 22/2006: Blu-ray poprvé, aneb Pioneer BDR-101A

Novinky, Marek Schäferling

Třetí generace optických médií vtrhla na pulty obchodů - jmenuje se Blu-ray. Na jednu vrstvu média zvládne vtěsnat až 25GB dat a filmové společnosti si od ní slibují lepší ochranu obsahu a samozřejmě pokrok směrem k videu ve vysokém rozlišení. Náš test tak přináší první vypalovačku na tato média v České republice.

Článek

Blu-ray morálním vítězem

Poprvé v historii optických datových nosičů se rozhořel konkurenční boj mezi dvěma formáty. Zatímco na výrobu Blu-ray média potřebují společnosti nové výrobní linky, HD DVD formát měl držet v rukávu eso v podobě snadné přestavitelnosti výrobních závodů z DVD médií.

Mohlo by se tak zdát, že HD DVD musí zákonitě dorazit na pulty mnohem dříve, než za jakou dobu to může stihnout Blu-ray. Jenže zatímco se do prodeje dostávají první mechaniky BD, kde je HD DVD? Blu-ray tak získává výhodu "rychlého nasazení".

Průkopník Pioneer

První dostupnou mechanikou na vypalování BD médií se v našich končinách stal Pioneer BDR-101A. Na Blu-ray (dále jen BD) média umí zapisovat dvounásobnou rychlostí, což v tomto případě znamená datový tok 9MB/s, a to jak na BD-R nosiče, tak i na přepisovatelné kotouče.

Ze starších formátů podporuje Pioneer již jen DVD, která umí zapisovat i číst 8x, přepis potom probíhá maximálně čtyřnásobnou rychlostí. Pokud do mechaniky vložíte disk CD, BDR-101 se bude tvářit, jako by se nic nestalo. BDR-101A totiž postrádá schopnost s nimi pracovat, a tak i dodávaný software Roxio (cca 57MB) je přiložen na DVD.

Jak vypadá

Vzhledově jde o typickou optickou mechaniku. Na čelním panelu je tlačítko pro vysunutí/zasunutí, indikační LED dioda, štěrbina pro nouzové otevření a na dvířkách šuplíku potom tři loga včetně Blu-ray.

Na délku je Pioneer nezvykle rozměrný. Při porovnání s vypalovačkou Teac (DVD) přečnívá o dobré 3cm. Ostatní rozměry jsou samozřejmě standardizované. Jediné co ještě překvapí je malý kruhový otvor pro ventilátor na zadní straně.

Kdo čekal u BD média v plastových kazetách, bude zklamán. Aby bylo možné do mechaniky vkládat jak BD, tak i DVD, je mechanismus klasický šuplíkový s podporou 12 a 8cm disků.

Čím vypalovat?

Vypálit BD nosič můžete jednak z přiloženého programu Roxio Digitalmedia 7, případně můžete použít Nero ve verzi 7.2 a novější.Zatímco Roxio je jako jediná bonusová součást zahrnuta v balení, Nero 7 si každý musí pořídit separátně. Ale i přesto je možné očekávat, že bude mnohem používanější.

Když vyřešíme problém "čím", zůstane již jen otázka "kam". Ta je o něco složitější. Zatímco sehnat software je otázkou několika minut, sehnat média je zapeklitý úkol. K otestování jsme s mechanikou dostali dvě Fujifilm BD, avšak ta si s mechanikou a hlavně firmwarem ve verzi 1.0 diplomaticky řečeno nerozuměla.

A protože se Pioneer na svých stránkách ani v technické podpoře zatím k novince nikterak nehlásí (jedinou zmínku nalezneme v sekci "Press release"), možnost jakékoliv nápravy je momentálně nulová.

Záchranou tak bylo jedno TDK médium BD-R 25GB, které se podařilo na poslední chvíli získat od západních sousedů z Německa. Na to již mechanika byla ochotná bez problémů zapisovat.

Zápis na Blu-ray

BD udává kapacitu média 25GB, využitelná kapacita je ale nižší, v případě TDKčka to bylo lehce přes 22GB. I tak jde o příjemné číslo. Zatímco na DVD uložíte sotva zálohu čistého operačního systému s několika málo programy, na BD se vejde bez problémů celý systémový oddíl včetně nejdůležitějších kritických dat.

Samotná procedura vypálení, respektive práce se softwarem, se nijak neliší od práce na obsahu DVD. Jedinou starostí uživatele tak zůstává naplnit 22GB otesánka Blu-ray.

Při rychlosti 9MB/s by tak zápis trval teoreticky 42 minut. Reálná doba zápisu při zaplnění média "do posledního bitu" byla 44,5 minuty, takže specifikace mluvila pravdu. Pokud se vám zdá tři čtvrtě hodiny jako neúnosná doba, vzpomeňte na první dvouvrstvá DVD. Na jejich vypálení byl potřeba shodný čas. Na první generaci je to proto výkon opravdu slušný.

Od testů kvality zápisu a schopnosti číst poškrábaná média jsem ustoupil poté, když mi Nero InfoTool označilo vypalovačku za 51-rychlostní. Je ještě příliš brzy.

Zhodnocení

O potřebě médií s vyšší kapacitou než 4,7GB nemůže být pochyb, a proto je Blu-ray jednoznačně krokem vpřed. Především menší firmy určitě ocení možnost zazálohovat 22GB. Plno z nich totiž využívá služeb DVD, které většinou stačí jen tak tak.

Zajímavá je i možnost uložit obsah 3 dvouvrstvých DVD na jeden nosič Blu-ray, a to ještě jednovrstvý. Pokud se vám totiž ve skříni přemnožila DVD, můžete tak stavy značně zredukovat. A navíc jednovrstvá BD-R médium seženete již za 380Kč bez DPH.

Co se ceny mechaniky týče, žádné překvapení se nekoná. 22 000 bez DPH je cena avizovaná dlouho dopředu. Kdo chce zařízení schopné pálit jak na DVD, tak na nové Blu-ray, je pro něj Pioneer momentálně jedinou volbou.

Produkt zapůjčila společnost Alza.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám