Hlavní obsah

Počítačový vir se řítí do aplikace Microsoft PowerPoint

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký softwarový mamut Microsoft varoval uživatele aplikace PowerPoint před novým počítačovým virem, který využívá slabého místa v tomto programu.

Článek

Na webové stránce věnované bezpečnosti softwarových produktů Microsoftu uvedla 17. července společnost, že se vir šíří prostřednictvím přílohy emailu, v níž je obsažen soubor aplikace PowerPoint. Po jeho spuštění je program napaden.

Počítačový hacker může závadný kód skrýt rovněž do webové stránky. Prográmek napadá aplikace PowerPoint 2000, 2002 a 2003.

Po svém nainstalování do systému odposlouchává virus stisky klávesnice, rovněž vystavuje počítač možnosti dalšího útoku z internetu. Útočník může přes něj rovněž libovolně nahrávat do napadené mašiny další software, a tak například kopírovat či mazat data z uživatelova disku.

"Program instaluje do systému utilitu, pomocí níž je možné na dálku ovládat napadený počítač a instalovat do něj další software," potvrdil výrobce antivirů Symantec.

Microsoft již oznámil, že pracuje na bezpečnostní záplatě, která slabé místo v programu PowerPoint pokryje. Podle společnosti se softwarový fix dostane k uživatelům v rámci pravidelných každoměsíčních záplat, tedy nejpozději 8. srpna.

Je také možné, že firma uvede opravný balíček dříve, údajně již totiž bylo zachyceno několik pokusů, jimiž se útočníci snažili právě přes PowerPoint napadnout cizí počítačový systém. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám