Hlavní obsah

Hardware 21/2006: Univerzální sluchátka Koss UR/18

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sluchátka Koss zná téměř každý příznivec hudby na cestách. Některé modely jsou vyhlášené perfektním přednesem a všechny potom spojuje unikátní doživotní záruka. UR/18 cenově nemíří příliš vysoko, ale díky velmi netradiční konstrukci osloví nejednoho posluchače.

Článek

Velké skořepiny sice momentálně příliš "neletí", oproti populárním peckám však nabízí mnohem lepší zvuk a často i pohodlí. Kdo tedy obětuje krásu a jednoduchost pecek, vymění je za mohutné mušle, obdrží za odměnu ... například Koss UR/18.

UR/18 mají velmi zvláštní stavbu, která dovoluje jinak rozložitá sluchátka jednoduše poskládat, zmenšit, sbalit, až z nich zbude pouze úhledný raneček, který se bez potíží vejde do menší kapsy batohu či do větší kapsy kalhot. Popisovat mechanismus nemá příliš cenu, doporučuju spíš prohlédnout fotografie.

Domácí či přenosná?

Jednoznačné zařazení testovaných Kossů není dost dobře možné. Koncepce domácích skořepin se u UR/18 prolíná s prvky přenosných sluchátek, a tak rozhodnutí zůstává na každém z nás. Nejjednodušší je říct o nich, že to jsou "univerzální" sluchátka. Zní to neohrabaně a nepravděpodobně, ale je to přiléhavé.

Tak například koncovka kabelu (3,5mm jack) je typická pro sluchátka k MP3 přehrávačům, neboť je lomená. Kabel ke sluchátkům je rovný a tenký, avšak na délku má 2,5m. A samotné měniče skryté v rozměrných polouzavřených mušlích kontrastují naprosto stejným způsobem se skládacím hlavovým mostem.

Design a ergonomie

Stříbrná sluchátka s černým mostem je možné považovat za konzervativní, stejně jako většinu výrobků stejné značky. Krásou si vás nejspíš nezískají, a tak to budou muset zkusit jinak.

Když UR/18 rozložíte, překvapí vás jistě jejich nízká váha. 165g není opravdu mnoho, skoro by se dalo i říct, že je to velmi málo. Narozdíl od jiných mušlí, " nasazená ú-erka" na hlavě téměř neucítíte. Dopomáhá tomu i širší temenní část hlavového mostu, která je rozdělena na dvě části. Obě jsou zespodu příjemně polstrovány a ani trochu netlačí.

Zprvu jsem měl obavy z menšího přítlaku, později jsem za to byl jedině rád. Mám trošku kulatější lebku, a tak mě některá sluchátka po delší době nepříjemně tlačí. To však není případ Kossáků. I přes lehčí stisk drží poctivě na svém místě, a to především díky nízké hmotnosti.

Velikost mušlí je dostatečná i pro větší uši, a tak koženkové náušníky obepínají celé ucho kolem dokola, aniž by na něj nepříjemně dosedaly. Z ergonomie mají proto Koss UR/18 za jedna.

Jak hrají

Sluchátka je nutné posuzovat především podle cenové skupiny, ve které se nacházejí. Za malé peníze prostě zázraky nečekejte, a devět stovek za sluchátka ještě není nikterak mnoho. To platí samozřejmě jen v případě, že čekáte kvalitní zvuk na úrovni, bez hluchých frekvencí, rovnoměrný v celé šíři.

První dojem z UR/18 byl příšerný. Sluchátka strhávám z uší, přemýšlím kde se stala chyba a následně měním písničky. V zapůjčeném přehrávači byl jakýsi hit kterési populární hudební skupiny, a ke všemu ještě konvertovaný do wma s datovým tokem 64kbps. Do MP3ky nahrávám jisté oblíbené písně s tokem 320kbps v MP3 LAME kodeku.

Napodruhé už je to lepší, ale přesto žádná sláva. S vypnutým ekvalizérem je zvuk značně plochý, pouze nižší středy a basy jsou příjemně dynamické. Zvuk je však nevýrazný, prostý jemných detailů. Jeden pohled na krabici stačí, aby se vše osvětlilo. Výrobce udává frekvenční rozsah 25-15 000 Hz.

Přesto se nevzdávám nadějí a začínám si hrát s ekvalizérem. Po chvíli laborování je slyšet znatelné zlepšení. Pokud se značně zvýrazní vyšší frekvence a malinko se přidá i středům, je výsledek víc než snesitelný.

UR/18 sice nedosahují na nejvyšší tóny, ale zbytek reprodukovaného spektra je velice podařený. Dynamické basy, přesné středy a náznak výšek tu také je. Na polouzavřená sluchátka za devět set korun to je slušná porce muziky.

Sluchátkům tak budou sedět spíše novodobé hudební styly jako hip hop či rap. Ale ani "živější" hudba typu neopunku či rock nezní vůbec špatně. Na druhém konci stojí vážná hudba, která pro Kossy UR/18 prostě není určená.

Závěr

Koss UR/18 jsou sluchátka jak na doma, tak i pro cestování s MP3 přehrávačem. Jsou lehká, ale přitom robustní, pohodlná a za 900Kč nabízí slušný zvuk. Ten si však musí každý doladit pomocí ekvalizéru, neboť jinak jsou silně orientovaná na střední a hluboké tóny.

Produkt zapůjčila společnost Alza.cz.

Specifikace

  • kmitočtový rozsah: 25 - 15.000 Hz
  • zkreslení: pod 0,3 %
  • citlivost: 92 dB SPL (1 mW)
  • impedance: 32 Ohm
  • hmotnost: 165 g
  • přívodní kabel: přímý 2,5 m, 2 vstupy, 3,5 mm Jack
  • skládací most
  • polouzavřené koženkové náušníky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám