Hlavní obsah

Ricoh představil mechaniku pro všechny typy optických disků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ricoh počátkem července představil unikátní mechaniku, která si i s jednou laserovou diodou poradí se všemi dostupnými formáty optických disků. Kromě CD a DVD kotoučů tak systém přehraje také HD DVD a Blu-ray nosiče.

Článek

Jednou z potíží, která dosud bránila mechanikám ve čtení odlišných typů disků, byl fakt, že jsou v nich data uložena pokaždé v jiné hloubce. Například v HD DVD jsou soubory zapsány 0,6 milimetru pod povrchem média, Blu-ray kotouč je schovává v hloubce 0,1 milimetru. Kompakt disky naopak shromažďují data 1,1mm hluboko - stejně jako DVD.

Podle deníku EE Times si s touto skutečností poradili v Ricohu nasazením speciální komponenty, která je schopna zaměřit laserový paprsek do požadovaného místa pod povrchem disku.

Tato součástka je vložena mezi laser a čtecí čočky a pomáhá paprsek usměrňovat tam, kam je aktuálně potřeba.

"Naše difrakční zařízení je první svého druhu, které je připraveno pro všechny čtyři znám formáty optických disků. Díky němu bude možné vyrábět mechaniky čtoucí jak HD DVD tak Blu-ray disky, na čemž vydělají hlavně zákazníci," uvedli zástupci společnosti Ricoh.

Ricoh novou technologii představí na Tokijském veletrhu International Optoelectronics Exhibition ‘06 ve dnech od 12. do 14. července. Zákazníci Ricohu se k novince dostanou koncem roku.  

Plány uvést mechaniky, které si rovněž poradí jak s Blu-ray tak HD DVD nosiči, představili také výrobci Samsung a LG Electronics. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám