Hlavní obsah

Windows Vista nemusí být v lednu dokončen

Nový operační systém Windows Vista, jehož vývojem již strávil Microsoft řadu let, se nemusí objevit na obchodních pultech v lednu příštího roku, jak bylo jeho výrobcem přislíbeno.

Článek

Šéf Microsoftu Bill Gates totiž tento týden uvedl, že je jen 80% šance, že systém stihne společnost dokončit do té míry, že si jej majitelé osobních počítačů budou moci pořídit již v lednu.

Gates podotkl, že o tom, zda bude OS Windows Vista hotov v lednu nebo ne, rozhodnou v prvé řadě až jeho betatesteři. "Jestliže jejich názory ukáží, že je systém ještě nepřipraven, pak budu rád, když jeho uvedení na trh odložíme," řekl Gates při prezentaci Visty v jihoafrickém Cape Town.

Zástupci Microsoftu podotkli, že do vývoje Visty a nových Office již investovali přibližně 8 - 9 miliard dolarů. Adaptace jiných programů na prostředí Windows Vista pak vyšla softwarové a hardwarové partnery Microsoftu minimálně na 160 miliard dolarů. Gates dodal, že i kdyby byla Vista opět opožděna, kancelářský balík Office se objeví závěrem roku.

Microsoft si s termíny uvedení nových verzí softwaru pohrává jako kočka s myší. Například o Office jsme slýchali, že se začnou prodávat v průběhu prázdnin, později byl prodej balíku odložen na leden, dnes se dozvídáme, že se snad objeví již v prosinci.  

Systémy Windows používá celosvětově kolem 90 procent počítačů. Zatím poslední verzí Windows je systém Windows XP. Microsoft jej uvedl na trh v roce 2001.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft uvede šest verzí Windows Vista

Americká softwarová společnost Microsoft oznámila, že verzí operačního systému Windows Vista uvede v létě šest. Dementovala tak předchozí zprávy, které...

Microsoft Office 2007 bude mít zpoždění

Stejně jako nový operační systém Windows Vista, jehož uvedení se posune z konce letoška na počátek příští roku, bude opožděn i kancelářský balík Microsoft...

Výběr článků

Načítám