Hlavní obsah

Emaily na Seznamu poškodil výpadek proudu

Výpadek elektrické energie v serverovně Seznamu, ke kterému došlo v úterý 4. července, poškodil zhruba 200 tisíc schránek uživatelů emailové pošty (čtyři procenta všech emailových schránek na Seznamu). Na jejich opravě se pracuje nonstop a všechny schránky už jsou pro uživatele dostupné, ve většině však stále chybí původní data.

Článek

Uživatelé dostávají svá data zpět postupně a přestože se tak děje automatickým způsobem, doba opravy se u každého emailového účtu liší. Podle velikosti schránky může oprava trvat od 10 sekund až do 30 minut.  Z technického hlediska to znamená pro Seznam zaslat uživatelům zhruba 65 miliónů emailů zpět do jejich schránek a to při plném provozu portálu.

Emaily se neztratily

Emailová korespondence uživatelů se výpadkem elektřiny neztratila a ze zálohy je postupně vracena zpět. Data v adresářích však bohužel k dispozici nejsou a uživatelé je musí ze zachované došlé i odeslané pošty vytvořit znova.

Opravené schránky, tedy ty, kde se znovu objevují starší odeslané i doručené emaily, by měly fungovat jako obvykle se všemi funkcemi, na které jsou uživatelé zvyklí. Ve schránce jsou zachovány uživatelské foldery pro doručenou i odeslanou poštu, pro rozepsané emaily, dále koš, spamy a viry. Ostatní složky si uživatelé vytvářejí sami.

Pomoc a komunikace s uživateli

Seznam.cz komunikuje se svými uživateli prostřednictvím linky helpdesku anebo pomocí online formulářů. Pokud se uživatelé v průběhu minulého týdne přímo spojili s pracovníky technického oddělení Seznamu, jejich žádost byla vyřízena na počkání. Přesto se Seznam omlouvá všem uživatelům, kteří se během prvních dnů nedovolali na telefonickou linku helpdesku. Provoz na ní byl čtyřikrát větší, než za normálních podmínek a nebylo tudíž v silách pracovníků této služby odpovědět všem.

Výhled

Protože na emailové službě mají uživatelé uloženo nejvíce dat ze všech služeb Seznamu, budou opravy jednotlivých emailových schránek trvat ještě několik dnů. Technici Seznamu se snaží tuto dobu maximálně zkrátit také tím, že některá zařízení v noci odstavují a přednostně opravují poškozené emailové schránky. 

"Bez ohledu na tento výpadek, my sami již dlouhodobě pracujeme na realizaci další  nezávislé serverovny, geograficky oddělené, která by zajistila ještě větší stabilitu našich služeb," komentoval výpadek ve firmě TTC Teleport šéf Seznamu Ivo Lukačovič. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám