Hlavní obsah

Výrobce mikroprocesorů AMD se spojí s ATI Technologies

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý největší výrobce mikročipů pro osobní počítače Advanced Micro Devices údajně dospěl k dohodě se společností ATI Technologies, která patří mezi významné producenty grafických jader. Obě firmy se mají v dohledné době spojit.

Článek

Žádné detaily ohledně této dohody nebyly zveřejněny, podle dohadů však byla smlouva zástupci obou firem podepsána 4. července. Tvrdí to čínský portál Sohu.com s tím, že informaci vynesl ven jeden z vyjednávačů.

První domněnky o tom, že se ATI Technologies snaží spojit s AMD, se objevily počátkem června. [celá zpráva] Deník Forbes tehdy citoval analytiky společnosti RBC Market Capitals, podle nichž bude fúze ATI a AMD logickým vyústěním dosavadních kroků obou firem.

Lidé z RBC vycházeli z toho, že se firma AMD rozhodla významně navýšit vlastní výrobní kapacitu, která by mohla být použita také pro jiný druh polovodičů než pouze pro produkci mikročipů do osobních počítačů. 

Spojení AMD a ATI zpřístupní oběma společnostem další trhy, které jsou pro ně jako jednotlivce zatím nedostupné. AMD se totiž striktně zaměřuje směrem vývoje a výroby mikroprocesorů a počítačových pamětí, ATI Technologies naopak zastává významnou pozici v oblasti grafických karet. Ty však ATI nevyrábí sama - její čipy dnes vyjíždějí z linek firem TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp.) a UMC (United Microelectronics Corp.).

Přibližná tržní hodnota majetku ATI se odhaduje na 3,83 miliard dolarů, v případě AMD se jedná o 11,5 miliard dolarů. Na účtech ATI se dnes nachází 607,3 miliónů dolarů, společnosti Advanced Micro Devices, které se zatím daří v souboji s procesorovou jedničkou Intelem, se podařilo nashromáždit 2,63 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám