Hlavní obsah

Hardware 19/2006: SanDisk Ultra II Plus - jde to i bez čtečky

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paměťové karty se staly nedílnou součástí našeho života. Přibyla s nimi však další starost, které se říká čtečka karet, jež se ráda nechá v ten nejnevhodnější okamžik zapomenout doma. SanDisk proto vyrábí karty typu Secure Digital, které se bez ní obejdou - mají totiž USB konektor.

Článek

Jde o naprosto typický obrázek: Máte v ruce plnou paměťovou kartu, po ruce notebook, chcete fotografie překopírovat, ale ouha! Kde jenom je čtečka karet? Potom se vám v mysli vynoří obrázek domácího počítače, který v jednom ze svých USB portů důležitě třímá kabel čtečky. Rezignovaně vrátíte kartu do foťáku a začnete promazávat fotografie, které "nestojí za to".

Někoho chytrého proto napadlo, že by se do karty mohl přidat USB konektor. Nebude sice chráněn jako tradičně kovovou klíckou, podle které většina lidí USB konektor pozná, ale to na funkčnosti nic nemění. A tak vznikla karta SD Ultra II Plus.

Novátorské pojetí

Jde o klasické Secure Digital médium běžných rozměrů s jediným rozdílem. Když jej totiž v půlce zalomíte, odkryjete USB konektor pro přímé propojení s počítačem. Kartu je tak možné využít i jako flash disk, neboť funguje jako mass storrage zařízení jako jakýkoliv výměnný pevný disk.

Při manipulaci s kartou a především při zasouvání a vyndavání do/z USB konektoru počítače je potřeba trocha obezřetnosti. Karta je přeci jen plastová, tenká a tím pádem i křehká. Jakékoliv větší namáhání může znamenat přelomení buď USB konektoru nebo i paměti samotné. Nejčastěji se nehoda může stát při přesouvání notebooku.

Sluší se také podotknout, že SanDisk není na světě jediný výrobce takovéto karty. Jeho výjimečnost však spočívá v tom, že ji jako jedinou svého druhu koupíte i v České Republice.

Ultra II - záruka rychlosti

Samotné paměťové médium vychází z časem prověřené řady Ultra II. Výkonnostně jde o střední třídu karet se zápisem a čtením rychlostí blížících se 10MB/s. V reálném provozu takové rychlosti sice nikdy nedosáhnete, ale 6-7MB/s rozhodně není k zahození. Kdo by chtěl kartu rychlejší, může sáhnout po edici Extreme III. Tam se bohužel nevyskytují exempláře s USB konektorem, neboť v kartě nalezneme více paralelně využívaných pamětí zabírajících příliš mnoho místa.

Trochu obav jsem měl z přenosových rychlostí při použití USB. Ukázalo se však, že zbytečně. Sice jsem při měření malý úpadek zaznamenal, a to hlavně při zápisu, ale protože se jednalo o přibližně 10% přibrždění, nejde o nikterak závažnou skutečnost. Stále karta dosahovala slušných výsledků v oblasti okolo 6MB/s.

Kompatibilita

Zatímco zachování přenosové rychlosti bylo příjemným překvapením, při použití karty v přístrojích PDA (MDA nevyjímaje) jsem se setkával s prapodivnými výsledky.

iPAQ 3870 vykazoval při zápisu chyby, a na fórech po internetu jsem se dočetl, že MDA si s kartou nerozumí vůbec. Ve fotoaparátech Panasonic a Kodak však bylo vše v naprostém pořádku. Je proto možné, že chyba není až tak na straně karty samotné, jako spíš u operačního systému Win CE.

Čtečky paměťových karet po vzoru fotoaparátů taktéž nedělaly problémy, a tak mohou být všichni fotografové klidní. Při zapojení přes USB se také žádné překvapení nekonalo.

Závěrečné slovo

Komu je tedy karta určena? Vlastně všem, kteří hledají rychlou paměťovou kartu typu SD, která nabízí něco víc. V tomto případě jde o oproštění od čtečky. Hodit se ale může i tam, kde není k dispozici žádná síť či externí disk pro přenos dat. Karta Ultra II Plus je proto neuvěřitelně cenný pomocník, kterého si opravdu zamilujete.

Kdo by čekal dvounásobnou cenu oproti normálu, bude příjemně překvapen. Zatímco klasická Ultra II o kapacitě 1GB stojí 1300Kč s DPH, za USB konektor si připlatíte pouze 250Kč navíc, a to opravdu není zlé.

K sehnání jsou celkem tři varianty s kapacitami 512MB, 1 a 2GB, které jsou navíc jištěny doživotní zárukou. Ta se však nevztahuje na mechanické poškození, a tak buďte při manipulaci s kartou opravdu obezřetní.

Reklama

Výběr článků

Načítám