Hlavní obsah

Hitachi detailněji představila 1TB ukládací systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Hitachi Maxell závěrem června zveřejnila detaily nového systému pro archivaci souborů. Jednotka, která pojme téměř jeden terabyte dat, pracuje se záznamovými kotouči, jejichž tloušťka činí 1/13 klasického DVD nosiče.

Článek

Zařízení, jehož patent si Hitachi podala v Americe již na přelomu let 2004/2005, pracuje s dvěma sty ultratenkými DVD. Technologii, kterou používá systém, nazývá firma jako SVOD (Stacked Volumetric Optical Disc). Produkt díky SVOD dokáže uložit 940 GB. První informace o nevšední mechanice se objevily již v dubnu. [celá zpráva]

Speciální technologií se Hitachi podařilo zmenšit tloušťku DVD nosiče na 0,092 milimetrů, disk pojme stejné množství dat jako standardní DVD, tedy 4,7 GB, průměr kotouče je rovný 12cm.

Disky jsou vyrobeny z PET materiálu, v jednotce je každý z nich uložen ve vlastní cartridgi. Zařízení si jednotlivé kotouče automaticky vybírá z této schránky. Tato operace trvá přibližně deset sekund, přičemž až poté je systém schopen na nosič zapisovat data. Produkt proto obsahuje vlastní vyrovnávací paměť, kde se shromažďují data, která jsou na kotouč posílána až tehdy, kdy je připraven k záznamu.

Hitachi Maxell rovněž avizovala nástupce této mechaniky. Měl by se jim stát systém s kapacitou 10TB. Této hodnoty dosáhne firma použitím oboustranných ultratenkých HD DVD médií s kapacitou 50GB namísto dnes nasazených DVD.

Reklama

Související témata:

Související články

Téměř 1TB na zálohovacím zařízení

Hitachi-Maxell představila nové vysokovýkonné zálohovací zařízení na bázi DVD. Jeho kapacita dosahuje témeř 1TB, a to díky speciální cartridge pracující...

Výběr článků

Načítám