Hlavní obsah

Černá Vdova: Nový superpočítač s desetitisíci čipy Opteron

Novinky, adr

"BlackWidow" je nová generace superpočítačů společnosti Cray. Jeden z nejrychlejších výpočetních systémů světa bude pravděpodobně postaven na procesorech společnosti Advanced Micro Devices.

Článek

Platformu BlackWidow uvede Cray v závěru tohoto roku. Společnost zatím neoznámila, z kolika procesorů se bude systém skládat, odborníci hovoří až o desítkách tisíc mikročipů.

BlackWidow volně navazuje na současnou platformu superpočítačů společnosti Cray X1E a X1. Zástupci firmy však připomínají, že veškeré aplikace, které byly  provozovány na těchto strojích, musí být pro BlackWidow přepsány. Operačním systémem, na kterém BlackWidow poběží, se stane program postavený na bázi Linuxu.

BlackWidow bude mít některé prvky společné se zatím posledním kouskem hardwaru společnosti Cray - se superpočítačem série XT3, jenž rovněž využívá výpočetní síly jader Opteron ze stáje AMD. Zde mají svůj původ spekulace, které soudí, že Černá Vdova bude postavena na Opteronech a ne například na Xeonech největšího producenta mikroprocesorů Intelu.

Jedna z nejvýkonnějších kombinací systému XT3, přezdívaná jako "Baker", je složena z 320 skříní, kdy každá obsahuje 96 procesorů. Baker bude podle deníku Daily Tech postaven v americké Oak Ridge Nation Labs. Vznikne upgradem staršího stroje Cray XT3 Jaguar.

Aktualizace systému bude dokončena v roce 2007 a vyžádá si přibližně 200 miliónů dolarů. Systém by měl pak disponovat silou 250 teraflops (v současnosti je jeho výkonový potenciál roven desetině této hodnoty).  

Reklama

Výběr článků

Načítám