Hlavní obsah

Videotéka na síti aneb Letní kino Seznamu

– PRAHA
Novinky, adr

Seznam v červnu spustil celou řadu nových služeb. Patří mezi ně na českém internetu unikátní nabídka zhruba padesátky celovečerních filmů ke stažení, jejichž počet se bude dále rozšiřovat, či přibližně 352 tisíc hesel služby Encyklopedie. Inovací prošly také Mapy.cz, které byly propojeny s Katalogem firem.

Článek

"Letní kino Seznamu", jak s ohledem na dobu uvedení nazývá Seznam svou novou službu, naleznete na adrese seznam.kinomania.cz. Na této stránce je dostupná první várka 53 filmových titulů, které si může uživatel za poplatek 45 korun stáhnout na svůj počítač a následně přehrát.

Takto získané filmy nabízejí vyšší rozlišení než VHS nahrávky, kvality DVD však nedosahují. Je to hlavně kvůli tomu, že tvůrci služby museli najít určitý kompromis mezi velikostí stahovaného filmu a jeho kvalitou. Do budoucna je však plánována nabídka porovnatelná s HDTV produkcí.

Jak dodal šéf Seznamu Ivo Lukačovič, je v současnosti "kvalita (filmů z Kinománie) srovnatelná s nelegálně staženými tituly z internetu." Snímky nabízené Kinománií jsou však samozřejmě z hlediska autorských práv ošetřeny a jejich vystavení na internetu je legální.

V Kinomanii má být brzy více než 100 filmů

Projekt Kinomanie, která je stále ve stádiu testování, nebyla tedy ještě spuštěna její ostrá verze, zastřešuje Národní broadbandová knihovna ČR a Ministerstvo informatiky ČR, které na provoz služby uvolnilo 25 miliónů korun. To je podle tvůrců Kinomanie přibližně 70% nákladů na její roční provoz.

Do několika týdnů dojde k rozšíření nabídky "letního kina" ze současných 53 filmů na stovku, provozovatelé věří, že každý týden pro něj získají čtyři nové tituly. Každý film je kvůli ochraně autorských práv uložen ve formátu WMV a zakódován technologií Microsoft DRM. K přehrání je proto zapotřebí počítače s operačním systémem Windows a nástrojem Windows Media Player.

Přes službu Kinomania staženou nahrávku lze přehrávat pouze na počítači, který pro ni získal licenci - cena licence pro jeden film činí průměrně 45 Kč a opravňuje sledovat titul i vícekrát, avšak doba jejího trvání je omezena na 24 hodin. Platby za nahrávky probíhají přes systém Seznam Peněženka.

Doba stahování jednoho titulu závisí na jeho velikosti a kvalitě připojení k internetu. Přes slušnou širokopásmovou ADSL linku lze celovečerní 700MB film stáhnout do dvou hodin. 

Encyklopedie Seznamu se statisíci hesly

Přístup k novince - Encyklopedii se 352 tisíci hesly - je schován pod šestou záložkou na domovské stránce Seznamu. Její stránky sdružují tři obsáhlé soubory informací - jedná se o Seznamem licencované sborníky CoJeCo, Ottovu encyklopedii a volně přístupnou internetovou Wikipedii, jejiž provoz Seznam podpořil 10 000 dolary, která má v české podobě více než 31 tisíc hesel.

Do budoucna počítá Seznam s přibližně 20 tisíci unikátními uživateli denně, kteří budou přes Encyklopedii hledat a ověřovat neznámá hesla. Společnost nebude službu zatěžovat reklamou, nepočítá ani s její finanční návratností. Firma však plánuje postupně Encyklopedii rozšiřovat o nové slovníky a rejstříky.

Mapy Seznamu prošly inovací

Službu Mapy.cz, kterou uvedl Seznam v březnu, navštíví denně kolem 200 tisíc unikátních uživatelů. V současnosti jsou již Mapy.cz propojeny s Katalogem firem se zhruba 250 000 subjekty, které na virtuálních mapách prezentují speciální záložky.

Uživatel tak získal možnost hledat konkrétní společnost či řemeslníka nejen na úrovni krajů a okresů, ale i v rámci obcí. Vizitka jakéhokoli soukromníka, který se zapsal do katalogu firem, je pak k vidění na interaktivní mapě - uživatel ve vizitce nalezne nejen údaje o firmě, ale také její fotogalerii, popis činnosti, atd, současně má možnost si v jednom okně naplánovat trasu k vybrané společnosti.

"S hledáním firem na mapách přicházíme do jednotlivých ulic ČR proto, aby naše služby oslovily opravdu každého Čecha," poznamenal Lukačovič.

Náklady na vývoj služby Mapy.cz odhaduje Seznam na 30 až 40 miliónů korun, na jejím obsahu se podílelo přibližně 150 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám