Hlavní obsah

Hardware 17/2006: Panasonic PT-LB50NTE

Novinky, Marek Schäferling

Projektory Panasonic řady PT-LB mají jeden společný povahový rys, který je předurčuje k nasazení do přednáškových sálů. Kromě schopnosti přijmout data po kabelu disponují bezdrátovou síťovou kartou, která umožňuje bezdrátové zasílání prezentací na projektor. Když potom přidáme svěží vzhled a skvělé užitné vlastnosti, najdeme v Panasonicu PT-LB50NTE výjimečného pomocníka.

Článek

Dráty a opět dráty. Komu kabely nepřekážejí, ten buď nikdy nepracoval s pořádnou technikou, nebo je neuvěřitelně trpělivý a pořádný. Počet kabelů připojených k počítačům je často neúnosný, zvláště když se jedná o notebook.

I proto vznikla rozhraní Bluetooth, WiFi či IrDA. Všechna mají společného hybatele - touhu po nahrazení kabelů. A protože projektor Panasonic PT-LB50NTE disponuje WiFi rozhraním, můžeme směle zahodit další kabel. Prezentace bezdrátově je zkrátka příjemnější.

Design projektoru

Po stránce vzhledu nejde o žádnou revoluci. Vzhled je strohý a prostý jakýchkoliv ozdob. Vše je tedy podřízeno výhradně funkčnosti, která hraje u těchto zařízení hlavní roli.

Nemyslete si však, že jde o nevzhlednou bednu. Stříbrný plastový plášť svou jednoduchostí učaruje nejednomu oku. Možná je to kvůli velkým a přehledným ovládacím prvkům, možná kvůli malé výšce projektoru.

Při rozměrech 297 x 57 x 210mm totiž vypadá jako nízkopodlažní autobus vedle dvoupatrového. Ne že by byl nějak výrazně plošší než konkurence, spíš poměr jeho šířky ke zbývajícím rozměrům působí jako optický klam.

2000 ANSI lumenů pod kapotou

Zásadní údaj pro roztřídění projektorů je jejich svítivost, potažmo výkon jejich lampy. PT-LB50NTE používá 165W lampu a dosahuje svítivosti 2000 ANSI lumenů. To je hodnota dostačující pro menší a střední projekční místnosti. 165W výkonu navíc slibuje nízkou provozní hlučnost, neboť vznikající odpadní teplo je možné pohodlně uchladit.

Kontrast 400:1 udávaný výrobcem platí samozřejmě pro temnou místnost a není nikterak nadhodnocený. Díky trojitému LCD zobrazovacímu prvku s rozlišením 1024x768 je navíc barevnost natolik výborná, až rádi zapomenete na DLP projektory s kontrastem 2000:1. Trochu šedé navíc nemůže výsledný dojem zkazit.

Maximální projekční vzdálenost je 10,8m. Při ní je nabývá obraz obřích rozměrů a úhlopříčky 7,6m, čehož však využijete jen výjimečně a v noci. Na denním světle byste totiž i přes technologii Daylight View2 těžko ostřili zrak na vybledlý obdélník na stěně.

Rozumné je s tímto projektorem promítat do vzdálenosti 6m, kdy má obraz úhlopříčku 4 metry a i za denního světla je solidně čitelný. Další zvětšování již vede k přílišné ztrátě jasu.

Bezdrátové připojení

Hlavním lákadlem je v případě testovaného Panasonicu bezdrátové připojení. Stále se sice nevyhneme použití napájecí šňůry, avšak počítač s daty už nemusí být vázán na (často příliš krátký) kabel. Bezdrátová síťová karta umožňuje po nainstalování patřičného software z CD projektoru bezproblémové dálkové vysílání. Zvlášť příjemné je to v případě, že je přednášejících několik, každý má svůj notebook a při předávání slova nemusí také předávat dráty.

Co se týče funkčnosti, není problém na projektor posílat prakticky cokoliv, neboť datový průtok WiFi 802.11g i b je bohatě postačující i pro DVD tituly.

Jistá nevýhoda může být v tom, že se připojením projektoru na notebook vzdáte možnosti bezdrátově připojit na internet. Není však problém tyto nesnáze vyřešit druhou kartou například do USB.

Provozní postřehy

Trošku netradiční či spíše historická je koncepce podpírajících nožiček. Běžně je dnes vepředu jedna, kterou se reguluje sklon projekce, zatímco jednou zadní se dorovnává rovina. U PT-LB50NTE jsou vepředu dvě. Obě se podílejí na výškovém náklonu a vodorovné pozici zároveň. Se správným nastavením je tak o chlup víc práce.

Na druhou stranu je nutno říct, že při tomto postavení se projektor nezhoupne, pokud na jeho těle mačkáte ovládací tlačítka, což se u opačně postavených trojnožek může lehce stát.

Po zapnutí se ventilátory (2) roztočí na maximální otáčky, avšak po krátkém zahřátí se srovnají podle momentální potřeby a většinou značně ztichnou. Jejich svist je potom akceptovatelný a na svoji kategorii průměrný.

Zajímavou vymožeností je integrovaný akumulátor, který napájí ventilátory v případě náhlého či úmyslného odpojení projektoru ze sítě. Tím se zabrání tragédii v podobě prasknuté lampy.

Důležitou součást výbavy tvoří i automatická korekce lichoběžníkového obrazu. Ta funguje velmi spolehlivě až do mezního úhlu 30°. Samozřejmě je dobré korekce příliš nevyužívat, neboť má neblahý vliv na geometrii obrazu.

Obraz jde dále přibližovat či oddalovat (1,2x), převracet svisle, vodorovně, měnit režim běžného provozu na ekonomický (delší výdrž lampy) nebo dokonce pouštět dva zdroje signálu. Tuto možnost se mi bohužel nepodařilo otestovat, neboť jsem měl k dispozici v jednu chvíli vždy pouze jeden počítač.

Závěr

Panasonic PT-LB50NTE nepatří mezi projektory pro domácí kino. Najdeme jej spíš v zasedací místnosti či projekčním sálu. Díky bezdrátovému připojení pomocí WiFi odpadne nutnost zapojování kabelů, ale stále je nutné mít ovládací software. Tuto malou daň za pohodlí bezdrátu však rádi podstoupí snad každý.

Obraz produkovaný PT-LB50 je kvalitní, zejména pokud jde o barevnost. Rovnoměrnost podsvícení je taktéž skvělá. Když k tomu připočteme český jazyk v menu projektoru, nezbývá mi než uznat, že Panasonic vyrobil nebezpečně dobrý projektor. Komu by nestačila svítivost 2000 ANSI lumenů, může sáhnout po vyšších modelech, avšak ty nestojí 52 000,- jako zkoušený model.

Technické specifikace:

  • Typ projektoru: LCD
  • Rozlišení: 1024x768 (XGA)
  • Svítivost: 2000: ANSI lm
  • Kontrast: 400:1
  • Rozměry: 297 x 57 x 210
  • Hmotnost: 1,9kg
  • Rozhraní: D-Sub 2x, S-Video, Video In, Audio In 2x, RGB, WiFi b/g
  • Specialitky: Daylight View 2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám