Hlavní obsah

Asus a BenQ představí levnější Blu-ray vypalovačky pro PC

Dva velcí tchaj-wanští výrobci počítačových součástek Asustek Computer a BenQ představili na veletrhu Computex 2006 své první Blu-ray mechaniky. Přestože jejich cena dosud nebyla zveřejněna, očekává se, že budou levnější než konkurence.

Článek

Asus ukázal Blu-ray mechaniku do 5,25" pozice, která dokáže číst i zapisovat na Blu-ray média. Vypalovačka pracuje také s přepisovatelnými jednovrstvými BR disky, rovněž s dvouvrstvými Blu-ray R/RW kotouči.

Podle reportáže uveřejněné na webové stránce PC Watch umí mechanika také číst a zapisovat na všechny známé druhy CD a DVD+-/R/RW média. Výrobce ale dosud neoznámil jméno nového výrobku - analytici to považují za signál toho, že je produkt ještě v ranném stádiu vývoje a na trhu se jen tak brzy neobjeví.

BenQ naopak demonstroval interní vypalovačku do 5,25" pozice BW1000 a externí EW100G, která se připojuje přes rozhraní FireWire/USB 2.0, jenž zvládá podobné finesy jako systém Asusu. Problémy ji tedy nečiní také vypalování CD/DVD.

Vlastní Blu-ray mechaniku pro osobní počítač již v květnu představila společnost Panasonic, jejíž produkt se na japonský trh dostane v průběhu června. Cena zařízení dosáhne hodnoty středně výkonného stolního počítače - 900 dolarů, tedy přibližně 22 000 korun.

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Vysokokapacitní Blu-ray disky umožňují nahrát do jedné vrstvy až 25 GB dat. Jejich přímou konkurencí jsou takzvané HD DVD média, která mohou nést ve vrstvě maximálně 15 GB dat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám