Hlavní obsah

Sony PlayStation 3 údajně stále není hotova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace kolem herní konzole nové generace PlayStation 3, která by mohla vylepšit finanční situaci japonské Sony, je nejasná. Existují náznaky, že hardwarová výbava přístroje dosud není přesně specifikována a to i přesto, že se má výrobek po několika prodlevách prodávat v průběhu listopadu.

Článek

Konzole Sony PlayStation 3 bude na americkém trhu dostupná od 17. listopadu, v Japonsku ji Sony uvede o šest dnů dříve. V Evropě se přístroj objeví v podobném termínu jako v USA. Podle dřívějších plánů se měl přístroj dostat na trh již na jaře.

Podle deníku XbitLabs někteří herní vývojáři nepoužili na květnovém elektronickém veletrhu E3 (Eletronics Entertainment Expo) v Los Angeles pro předvedení schopností svého softwaru konzole Sony PlayStation 3, ale standardních osobních počítačů. Právě tato okolnost by mohla listopadový prodej PS 3 vylučovat. 

"Vývojáři použili na E3 výkonné počítače k tomu, aby ukázali, co PlayStation 3 přinese hráčům," uvedl Xbitlabs s tím, že někteří developeři šli tak daleko, že v podstavcích, na nichž stály PS 3, skrývali standardní počítače a předstírali tak, že jsou jejich zábavní softwary spouštěny z nejnovějšího dílka Sony. "Nikdo z návštěvníků se nemohl konzolí ani dotknout nebo z nich během výstavy hrát hry," dodal deník.

Podle stránky Xbitlabs používali herní vývojáři nejčastěji karet GeForce 7900 zapojených v SLI režimu (tj. dvě grafické karty, které spolupracují v jednom počítači), ke slovu se údajně dostala také konkurenční jádra ATI Radeon X1900 v tzv. CrosFire módu (obdoba SLI). Osobní počítače měly rovněž sloužit coby stroje, na kterých běžela dema, jež měla demonstrovat schopnosti PlayStationu 3.

Otázníky kolem uvedení PS3 v listopadu

Listopadové vydání konzole Sony PlayStation 3 zpochybnil začátkem února deník Financial Times. Za největší problém, který zabrání Sony dodat výrobek v tomto termínu na trh, považují Timesy cenu komponent, z nichž se PS 3 skládá. Například v listopadu by výrobní cena přístroje činila 900 dolarů, uvedl analytik Merril Lynch. Až za tři roky poklesne na přijatelných 320 dolarů, dodal.

Sony bude stejně jako ostatní výrobci konzolí při prodeji PlayStationu 3 ztrátová, jelikož bude jeho cenu dodat podobně jako to činí konkurence u svých výrobků. 

Specifikace konzole Sony PlayStation 3

  • CPU: Cell procesor, 512KB L2 cache, 7 SPE jednotek, každá s 256 KB SRAM, jedna SPE v záloze, výkon 218 GFLOP
  • GPU: RSX s taktem 550MHz, výkon 1.8 TFLOP
  • Audio: Dolby 5.1, DTS
  • Paměť: 256MB XDR 3,2GHz (hlavní paměť), 256MB GDDR3 VRAM 700MHz
  • Pevný disk: 2,5" HDD, výměnný
  • Výbava: USB 2.0, čtečka SD, MS a CF karet
  • Komunikace: Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth
  • Mechanika: podporuje CD, DVD a Blu-ray disky 

PlayStation 3 bude unikátním kusem hardwaru - obsahuje vestavěnou Blu-Ray mechaniku, šestici USB 2.0 portů,slot pro paměťové karty typu Memory Stick, Secure Digital a CompactFlash, gigabitovou síťovku, Wi-Fi a Bluetooth rozhraní a výkonný Cell procesor, který například IBM používá k výrobě superpočítačů. Sony PlayStation 3 se má v listopadu prodávat za 499 euro (14 000 Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám