Hlavní obsah

Pioneer přestává vyrábět DVD, věnuje se Blu-ray

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrotechnický gigant Pioneer oznámil postupné utlumování produkce DVD přehrávačů a rekordérů. Firma se bude věnovat výrobě Blu-ray zařízení.

Článek

Důvod je zcela prostý. Konkurenční boj již stlačil ceny DVD mechanik na velice nízkou úroveň a výrobci tolik neprofitují z jejich prodeje. Produkce Blu-ray zařízení vypadá z tohoto pohledu mnohem radostněji.

Pioneer bude při výrobě Blu-ray mechanik využívat hlavně elektroniky a softwarové výbavy z dílny společnosti Matsushita Electric, uvedla zpravodajská agentura AFX. Podle tohoto zdroje nebyl Pioneer při prodeji vlastních DVD mechanik už delší dobu ziskový. Rozhodnutí o zastavení produkce DVD se tak dalo očekávat každým dnem.

Pioneer byl v roce 1999 první firmou, která začala prodávat DVD vypalovačky, v současnosti patří mezi čtvrtého největšího výrobce DVD mechanik.

Přibližně v polovině května firma uvedla vlastní Blu-ray rekordér pro osobní počítače. Cena BR systému se pohybuje kolem 1000 dolarů. 

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Mechanika Pioneer BRD-101A umí číst a zapisovat a přepisovat DVD disky (DVD-R 4x, DVD-RW 8x), stejně jako přehrávat a ukládat data na jednovrstvé 25GB Blu-Ray média (2x), nerozumí si pouze s CD a DVD-RAM disky a nejnovějšími HD DVD, jimiž konkuruje samotný formát Blu-ray.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám