Hlavní obsah

EU: emaily a SMS by měly být zdaněny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie může získat do svého rozpočtu miliardy eur navíc za předpokladu, že by vybírala daň z posílání elektronické pošty a z SMS zpráv. Nad tímto nápadem se nyní zamýšlí skupina poslanců Evropského parlamentu, vedená prominentním francouzským zákonodárcem Alainem Lamassourem.

Článek

Lamassoure, člen francouzské vládnoucí strany UMP a Evropské lidové strany, největší frakce v EP, chce vybírat  z jedné SMS daň 1,5 eurocentu (přes 0,4 Kč) a z jednoho emailu 0,00001 centu.

"Je to maličkost, avšak vzhledem k miliardám transakcí každý den by to mohlo vynést ohromný příjem," řekl poslanec.

Tyto náklady by se však nemile odrazily v ceně "esemesek". Jejich cena by se tak mohla zvýšit až o 50 % pokud bere v úvahu, že cena jedné SMS se průměrně pohybuje kolem jedné koruny bez DPH. V používání zpráv SMS je Česká republika na předním místě v Evropě a uživatelé zde rozešlou ročně celkově miliardy zpráv.

"Je to jeden z nesmyslů eurobyrakcie," uvedl David Marek z Patria Finance. Podle něj by sice zdanění emailů a sms mohlo přinést částečný zpětný přesun k hlasové komunikaci, ale zároveň by mohlo vést k zvýšení nákladů a snížení konkurenceschopnosti evropských firem na světovém trhu. Podle Marka by navíc bylo "jen otázkou času, než by se přešlo na jiné formy elektronické komunikace, které by nepodléhaly zdanění."

Podporu řady členských zemí, poslanců EP i Evropské komise získala představa zvláštní "daně EU". Dalšími myšlenkami jsou daň z letenek nebo dodatečné zdanění ropných společností.

Nápad zdaňovat textové vzkazy se již v minulosti zvažoval v Itálii, která se potýká s vysokými deficity. Minulá vláda Silvia Berlusconiho však tento návrh rázně odmítla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám