Hlavní obsah

Telecom nabídne TV přes telefonní linku na konci prázdnin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Český Telecom začne na konci prázdnin komerčně nabízet kabelovou televizi prostřednictvím telefonní linky (IPTV). V první fázi by měla firma nabízet zhruba 30 programů včetně možnosti stahování filmů na přání. Uvedli to zástupci firmy na setkání s novináři v centrále mateřské společnosti Telefónica.

Článek

"Cena služby ještě nebyla stanovena, ale měla by být konkurenční vůči podobným službám na trhu, takže bych nečekal žádné velké překvapení, a pokud ano, tak pouze ve prospěch zákazníků Českého Telecomu," uvedl výkonný ředitel pro služby obsahu a business developmentu Michal Žilka. V nabídce by podle něj měly být české a slovenské kanály, dětské stanice a erotické kanály.

Konkurenční kabelové televize nyní nabízejí kolem 40 programů zhruba za 500 korun. Celkově má doma kabelovou televizi kolem 800 000 domácností. Největší kabelová firma UPC vedle televize po kabelu nabízí i satelitní TV, která obsahuje až 150 programů za ceny od 689 do 1485 korun. Výhodou služby je navíc stoprocentní pokrytí území ČR.

Telecom novinku testuje u zaměstnanců

Telecom v současnosti službu testuje u 200 svých zaměstnanců, kteří mohou sledovat osm programů a pět rozhlasových stanic. Během června ji v rámci pilotního provozu zpřístupní všem pracovníkům. Službu chce firma nabídnout nejprve v krajských a dalších velkých městech a bude ji dále rozšiřovat podobně jako rychlý internet přes ADSL, který je nyní dostupný na 90 procentech pevných linek.

Službu si budou moci pořídit zákazníci Českého Telecomu, popřípadě Eurotelu. Jejich ADSL přípojka do domácnosti musí mít technické parametry umožňující přijímat službu IPTV. Televizi bude možné sledovat ve formátu MPEG4. Zájemce zavolá na zákaznickou linku, která zjistí, zda je pro něj služba dostupná. Televizní programy pak bude přijímat prostřednictvím tzv. set top boxu připojeného mezi telefonní zásuvku a televizi.

Kabelová televize přes ADSL odstartovala ve Španělsku

Telecom službu převzal od mateřské firmy, která ji pod názvem Imagenio komerčně nabízí od roku 2004. Služba, která nyní obsahuje kolem 45 programů, stahování filmů či placené sledovaní určitého programu, byla nejprve dostupná pouze v Barceloně, Madridu a ve městě Alicante na východním pobřeží Španělska, postupně se rozšířila na celé území a v současné době ji využívá 300 000 domácností.

Do roku 2008 by jich měl být milión. Klasickou kabelovou televizi má přitom ve Španělsku kolem 400 000 uživatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám