Hlavní obsah

Microsoft doporučil používat Word v omezeném (safe) módu

Poslední počítačový útok, který využívá bezpečnostní mezery v programu Microsoft Word je natolik závažný, že Microsoft doporučuje spouštět aplikaci v takzvaném "safe" režimu. Pro bezpečnostní mezeru ve Wordu zatím Microsoft nemá příslušnou opravu.

Článek

Spouštěním aplikace Word v omezeném režimu lze zabránit provedení útoku na tento program a potažmo osobní počítač, uvedl Microsoft v tiskové zprávě. Společnost již zahájila práce na opravném bezpečnostním balíčku, který však bude dostupný až 13. června.

Spuštěním aplikace Microsoft Word v safe režimu se rozumí provést několik kroků: 1) zabránit programu Outlook, aby používal Word jako editor zpráv. Po restartu počítače je nutné otevřít Outlook, v položce Nástroje - Možnosti - Formát pošty a zde odškrtnout boxy, které povolují používat Word k editaci e-mailů nebo ke čtení *.rtf souborů.

2) po restartu počítače zbývá ještě vytvořit zástupce programu Winword.exe a vložit za příkazovou řádku " /safe" (pravý tlačítkem myši kliknout na plochu, vybrat "Nový" - "Zástupce" - "Procházet", najít spustitelný soubor "Winword.exe" a za položku doplnit " /safe" bez uvozovek).

Zhoubný software, který instaluje do napadeného počítače trojského koně, se šíří jako e-mailová příloha ve formátu, který otevírá Word. Antivirová společnost Symantec před tímto druhem kybernetického útoku varovala koncem minulého týdne. Firma očekává velký počet ataků, jenž budou chyby v programu Microsoft Word využívat.

Výrobce kancelářského balíku Microsoft Office potvrdil, že zranitelné jsou programy Word 2002 a Word 2003, Word 2000 postižen není. Firma dodala, že uživatelé by se měli chránit jednak pomocí safe režimu, v nichž poběží výše zmíněné programy, rovněž by se měli vyvarovat otevírání neznámých e-mailových příloh. 

Anketa

Za předpokladu, že používáte programy Microsoft Word 2002/2003, provozujete je v tzv. "safe" režimu?
Ano
9,1 %
Ne
90,9 %
Celkem hlasovalo 3207 čtenářů.

Trojský kůň

Trojský kůň či Trojan je program, který se tváří jako legitimní, ale přitom vykonává funkce, které mohou ohrožovat bezpečnost uživatelových dat na PC. Trojan umožňuje útočníkovi ovládat na dálku napadený počítač.

Své jméno dostal trojský kůň podle pověsti o městě Trója. Za městskou bránu byl podle bájí dopraven dřevěný kůň s vojskem, které se skrývalo jeho útrobách. Útočníci tak nepozorovaně pronikli za hradby a město pak dobyli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám