Hlavní obsah

Ceny písní na iTunes budou jednotné

LONDÝN

Ceny písní v internetové hudební prodejně iTunes Music Store zůstanou jednotné, přestože byly velké nahrávací společnosti proti. Jednotné cenové schéma však firma Apple Computer, která iTunes provozuje, uhájila.

Článek

Zástupci Applu v úterý uvedli, že s nahrávacími společnostmi Universal, Sony BMG, EMI a Warner Music obnovili kontrakty s jednotným cenovým schématem.

Generální ředitel Apple Steve Jobs jednotnou cenu za hudební nahrávky na internetu prosazoval s tím, že je nezbytná, aby se spotřebitelé neuchýlili k nezákonnému stahování písní, které odvětví poškozuje. Apple prodává ve Spojených státech jednu píseň za 99 centů a v Británii za 79 pencí.

"Pokud chtějí zvýšit ceny, znamená to, že jsou nenasytní," řekl Jobs již dříve. "Pokud půjde cena nahoru, spotřebitelé se vrátí k pirátským nahrávkám a tratit na tom budou všichni," dodal.

Studia jsou nenasystná, chtějí více vydělávat

Mimo studia Universal požadovala vydavatelství Sony BMG, EMI a Warner Music různé ceny za jednotlivé hudební nahrávky, aby se maximalizovaly příjmy od nejprodávanějších umělců. Apple ale měl při vyjednávání silnější pozici díky rozšířenosti svého přehrávače iPod a oblibě iTunes mezi spotřebiteli.

Ve Spojených státech má iTunes Music Store zhruba 80 procent internetového trhu s hudbou, na většině evropských trhů má přední pozici. Tržby za digitální prodej hudby se loni ve světě více než zdvojnásobily na 1,1 miliardy dolarů a dosáhly tak pěti procent příjmů celého hudebního průmyslu.

Odlišná cena skladeb poskytovaných přes iTunes se nelíbila ani orgánům Evropské unie. Evropskou komisi zarazilo, že firma Apple vyžaduje za stažení písně v Británii 79 pencí (1,14 Eura/34 Kč), zatímco v jiných evropských zemích je tato částka stanovena na 0,99 Eura (29,70 Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám