Hlavní obsah

Windows Vista se opět zpozdí, uvedli analytici

Novinky, Ondřej Grym

Čekání na nový operační systém Windows Vista bude delší než uvádí Microsoft, sdělila v úterý analytická společnost Gartner. Vedení amerického Microsoftu se však proti slovům agentury ostře ohradilo.

Článek

Windows Vista se měl podle původních plánů výrobce objevit na trhu již na konci tohoto roku. V březnu však Microsoft jeho uvedení odložil. Firma tehdy uvedla, že celý systém potřebuje ještě "doladit".

"Na toto potřebujeme ještě pár týdnů," nechal se slyšet Jim Alchin, šéf platformy Windows, na březnové konferenci uspořádané k tomuto tématu. "Snažíme se dostat program na novou bezpečnostní úroveň a to pár týdnů navíc zabere," dodal.

Microsoft následně termín vydání nových Windows posunul na leden příštího roku. Za tímto tvrzením si stojí výrobce i nyní a výroky Gartneru, který soudí, že se Vista objeví na trhu až ve druhém čtvrtletí 2007, ostře odmítá. Gartner se ve své zprávě domnívá, že změna kódu Windows, ke které se hlásí Microsoft, je natolik komplexní, že společnost bude potřebovat mnohem více času k jejímu dokončení, než prohlašuje.

"Se zprávou společnosti Gartner ohledně data uvedení Windows Vista nesouhlasíme," uvedl mluvčí Microsoftu. "Podle plánů dodáme konečnou verzi Windows Vista pro běžné uživatele na trh v lednu 2006, velké firmy, které systém nakoupí na základě licenčních smluv, jej dostanou již v listopadu," doplnil mluvčí firmy. V horizontu několika týdnů se podle Microsoftu dostane k vybraným uživatelům také testovací varianta Windows Vista Beta 2.  

Na Windows 2000 se také dlouho čekalo

Analytici Gartneru se ve zprávě, které předpokládá zpoždění Windows Vista, odvolávají také na systém Windows 2000, který byl v době svého uvedení výrazně odlišný od předešlé varianty Windows. Od oznámení jeho Beta 2 fáze totiž trvalo plných 16 měsíců, než se program dostal na trh. V případě zcela nového softwaru, jakým Windows Vista bezesporu je, to může být podle analytiků podobné. 

Systémy Windows používá celosvětově kolem 90 procent počítačů. Zatím poslední verzí Windows je systém Windows XP. Microsoft jej uvedl na trh v roce 2001.

Anketa

Věříte Microsoftu, že dodá systém Windows Vista na trh nejpozději v lednu 2007?
Ano
20,9 %
Ne
79,1 %
Celkem hlasovalo 1636 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft uvede šest verzí Windows Vista

Americká softwarová společnost Microsoft oznámila, že verzí operačního systému Windows Vista uvede v létě šest. Dementovala tak předchozí zprávy, které...

Výběr článků

Načítám