Hlavní obsah

Microsoft zvýšil zisk, analytiky ale zklamal

– SEATTLE

Společnost Microsoft ve čtvrtek oznámila finanční výsledky za letošní třetí fiskální čtvrtletí. Podle analýzy firma vytvořila čistý zisk 2,98 miliardy dolarů (asi 68,3 miliardy Kč), což je o 16 procent více než loni.

Článek

Tržby Microsoftu se sice zvýšily o 13 procent na 10,9 miliardy dolarů, podnik ale uvedl, že mu budoucí výnosy sníží vysoké náklady. Analytici však očekávali, že Microsoft vydělá ve třetím kvartálu 11,05 miliard dolarů.

Největší světový výrobce počítačových programů předpokládá, že s vyššími náklady je třeba počítat u většiny produktů, tedy počínaje operačním systémem Windows až po nové herní přístroje Xbox 360. Kurz akcií Microsoftu proto na výsledky hospodaření reagoval propadem asi o šest procent.

Počítače se budou prodávat hůře

Microsoft předpovídá, že se ve druhém pololetí začne zpomalovat růst prodeje osobních počítačů i serverů, podnik má ale v úmyslu začít prodávat aktualizované verze systému Windows a balíku kancelářských programů Office.

"Předpoklad vývoje na další fiskální rok je poněkud horší, než se očekávalo, především kvůli chystané sérii nových produktů," sdělil analytik společnosti Fort Pitt Capital Group Kim Caughey. Připustil ale, že firma si většinou nastavuje nižší laťku, než je schopna splnit, takže výsledek možná nebude tak špatný, jak se z nynější předpovědi zdá.

Finanční ředitel Chris Liddell uvedl, že vyšší náklady a investice možná sníží zisk krátkodobě, dopady na dlouhodobé hospodaření ale podle něj nejsou tak zřejmé.

Ve čtvrtém kvartálu očekává Microsoft tržby mezi 11,5 - 11,7 miliardami dolarů.

Mobilní systémy jsou pro firmu stále nevýdělečné

Microsoft je stále ztrátový v segmentu softwarových produktů pro mobilní zařízení jako jsou kapesní počítače a přenosné telefony. Na programech rodiny Windows Mobile ztratil letos Microsoft přibližně 14 miliónů dolarů, loni to bylo 9 miliónů. Firma byla v této části trhu nezisková i přesto, že prodala 89 miliónů kopií programů pro mobilní systémy, před rokem to bylo 61 miliónů.

V příštím roce uvede firma nový operační systém Windows Vista, spolu s ním také balík kancelářských programů Office 2007. Zástupci Microsoftu dodali, že vstup obou produktů na trh reklamně podpoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám