Hlavní obsah

Microsoft si vyšlápne proti pirátům Windows a Office

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Microsoft rozšiřuje postup proti nelegálním uživatelům jeho programů. Firma proto začne od úterka prověřovat počítače ve vybraných zemích, zda jsou na nich nainstalovány legální kopie Windows, později kancelářského balíku Office. Tyto kroky se již dotkly také České republiky.

Článek

Počínaje úterkem se na počítače ve Spojených státech, Británi, Malajsii, Austrálii a Novém Zélandu dostane utilita "Windows Genuine Advantage Notifications", která prověří pravost nainstalovaného systému.

Pokud utilita zjistí, že je program užíván nelegálně, zahlásí že "můžete být obětí padělaného softwaru". Tato hláška se následně objevuje při každém spuštění systému, rovněž i ve Windows vyskakuje na provinilce z ikonky v dolní liště.

WGA lze odinstalovat

Uživatel Windows si však může vybrat, zda WGA instalaci povolí nebo ne. Pokud se náhodou "uklikne" a instalaci WGA tak umožní, může nástroj odebrat přes "Start -> ovládací panely -> Přidat nebo odebrat programy".

Zde je nutné zaškrtnout políčko "Zobrazit aktualizace" a nakonec "Windows Genuine Advantage Validation Tool" odebrat.

WGA nástroj je již dnes Microsoftem testován v Norsku a Švédsku (zde se představila poprvé v listopadu 2005), později jej Microsoft nasadil v České republice, Dánsku, Izraeli, Polsku a nakonec v únoru v Tchaj-wanu.

WGA ověří legální instalaci Office i v ČR

Dalším prvkem pro boj s piráty bude podle vedení Microsoftu technologie, která ověří pravost nainstalovaných programů Office. Tento nástroj otestuje společnost v českých, řeckých, korejských, čínských, ruských, španělských a portugalských jazykových mutacích kancelářského balíku Office.

Windows Genuine Advantage utilitu plánuje Microsoft zakomponovat také do systému Windows Vista. Verze tohoto programu, které budou označeny jako "pirátské", pak nebudou nabízet tolik funkcí jako software, o jehož legálnosti je WGA systém přesvědčen. [celá zpráva]

K dnešnímu datu je WGA nástroj nainstalován na více než 150 miliónech osobních počítačů. Přibližně 65 % uživatelů ze sedmi zemí světa WGA systém akceptovalo a povolilo jeho instalaci, dodali zástupci Microsoftu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám