Hlavní obsah

Prázdné Blu-ray disky v prodeji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První prázdné Blu-ray disky japonské společnosti TDK míří do obchodů. Jejich cena je však poměrně vysoká - čistý 25GB kotouč totiž vyjde na necelých 20 dolarů (480 Kč).

Článek

Přepisovatelná Blu-ray média s kapacitou 25GB stojí o něco více - 25 dolarů.

Analytici nicméně očekávají, že se ceny záznamových disků nové generace budou postupně snižovat souběžně s tím, že je bude vyrábět více společností. Zástupci TDK dodali, že v prosinci uvedou na trh i oboustranná média s kapacitou 50GB s cenou do 48 dolarů (1152 Kč). Jejich přepisovatelná 50GB varianta pak vyjde na 60 dolarů.

Do skupiny výrobců Blu-ray disků a přehrávačů patří například společnosti Sony či Dell. Na obhajobu svého formátu oproti konkurenčnímu HD DVD uvádějí, že Blu-ray systém pojme daleko více dat než jeho protivník (Blu-ray - 25 GB v jedné vrstvě, HD DVD - 15 GB v jedné vrstvě).

HD DVD má na své straně Toshibu, rovněž tak významné hráče typu společností Intel či Microsoft. Firmy svou technologii brání tím, že je mnohem levnější než Blu-ray.

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Válka mezi oběma formáty dosud není rozhodnuta. Obě technologie, tedy Blu-ray a HD DVD navíc souběžně podporují i mnohá filmová studia. Zákazníci se tak již za několik měsíců běžně dočkají filmových titulů, které budou nahrány jak na Blu-ray či HD DVD kotouči.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám