Hlavní obsah

Seznam chystá na Novu žalobu

– PRAHA

Reportáž TV Nova z konce minulého týdne o napadení portálu Seznam.cz je lživá, uvedl na pondělní tiskové konferenci šéf Seznamu Ivo Lukačovič. Seznam.cz Novu zažaluje. "Jde nám o to, abychom uživatelům vysvětlili, že se nic nestalo," dodal Lukačovič s tím, že se v celé historii fungování Seznamu nestalo, že by do jeho serverů pronikl počítačový pirát.

Článek

Samotná reportáž TV Nova navíc obsahuje dostatek důkazů o tom, že je lživá, uvedli zástupci Seznamu. Podle Seznamu byla přibližně před rokem napadena špatně zabezpečená školní počítačová síť - ne tedy databáze Seznamu, jak informovala TV Nova.

Žák základní školy pomocí speciálního programu "odposlouchal" ve školní síti uživatelská jména a hesla k e-mailovým účtům, sdělila společnost. Ty pak nahrál na internet, kde pobývaly asi rok, než je zaevidoval jeden z fulltextových vyhledávačů. K jeho výsledkům se nakonec dostala TV Nova a založila na nich reportáž o odcizení části uživatelské databáze Seznamu.

Nova s výkladem Seznamu nesouhlasí. Mluvčí Novy Veronika Šmítková v pondělí řekla, že Seznam v pátek slovy mluvčí portálu Rity Gabrielové Nově potvrdil, že hesla unikla, že vše předali policii a sami hledají viníka. "Až o den později spolumajitel portálu Seznam.cz pan Lukačovič oznámil, že toto tvrzení je lež," uvedla mluvčí. Verzi, že hesla podle Lukačoviče někdo získal na jedné škole a tudíž databáze portálu Seznam.cz napadena nebyla, pak Nova zveřejnila v neděli. "Je záhadou, proč ji Seznam nezveřejnil již v pátek," dodala.

Zároveň Šmítková popřela, že by v páteční reportáži vystoupil smyšlený svědek, postižený únikem dat. "Rozhovor smyšlený nebyl. Již v pátek hovořil autor reportáže se dvěma poškozenými majitelkami elektronické schránky, jejichž hesla se na Internetu objevila. Včera byl zveřejněn telefonát ještě se třetí osobou," dodala Šmítková.

Napadených e-mailů maximálně osm

Počet lidí, k jejichž přihlašovacím jménům a heslům k e-mailu na Seznamu se přes školní síť mladík přezdívaný jako "Modrák" dostal, vyčíslila firma na šest až osm. V žádném případě tedy nešlo o "desítky" osob, jak mylně informovala Nova, sdělil Seznam. Všichni z postižených se navíc museli do elektronických schránek na Seznamu přihlašovat přes napadenou školní síť.

Zástupci Seznamu potvrdili, že podniknou proti TV Nova příslušné právní kroky.  "Podáme žalobu o náhradu škody a trestní oznámení za šíření poplašné zprávy," řekl Lukačovič. Podle něj může jít o desítky miliónů korun, které bude firma požadovat jako náhradu za poškození dobrého obchodního jména. Seznam také do doby, než se otázka reportáže TV Nova vyřeší, stahuje vlastní reklamní spoty z této stanice.

Lukačovič oznámil, že Seznam standardně nastaví SSL šifrovanou komunikaci pro všechny uživatele. Už by tak nemělo dojít k žádnému podobnému případu.

Schránku na službě Seznam Email má více než tři milióny uživatelů. Seznam.cz již třikrát po sobě zvítězil jako nejdůvěryhodnější značka v kategorii Internet.

Reklama

Související témata:

Související články

Seznam.cz žádný hacker nenapadl

V pátek večer odvysílala TV Nova reportáž o tom, že Seznam.cz napadl neznámý hacker a odcizil několik desítek hesel ke službě Seznam Email. Podle portálu...

Výběr článků

Načítám