Hlavní obsah

Blu-ray a HD-DVD mají novou konkurenci

Spory výrobců záznamových disků nové generace ještě neutichly a na trh se už řítí další médium. Zatím sice existuje v rovině technologického náčtrku, jeho specifikace jsou však několikanásobně lepší než u konkurence.

Článek

Jakoby jeden formát záznamových disků nebyl dost. Uživatel osobního počítače se již koncem tohoto roku bude rozhodovat mezi mechanikami pro Blu-ray disky či pro HD-DVD média. Ze strany společnosti Polarizonics Corp. by však mohl přijít třetí úder: kotouč, který pojme kolem 100 GB dat.

Tedy množství dat, které několikanásobně překračuje hodnotu, kterou je schopno vstřebat jak Blu-ray tak HD-DVD disk.

Polarizonics před měsícem hledala investora, který by do firmy nalil půl miliónů dolarů. Kalifornská společnost v inzerátu uvedla, že podniká v oblasti nanotechnologie.

Podle tiskové zprávy publikované listem Sourcewire.com byla firma Polarizonics Corp. nakonec podpořena velkou finanční injekcí organizace Brainspark. Brainspark je mnohými odborníky považován za jakousi líheň nových internetových technologií, kterým pomáhá při vstupu na trh.

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Zástupci Polarizonics uvedli, že jejich médium PH-DVD může být uvedeno na trh "ve velmi krátké době". Bližší podrobnosti však nesdělili.

Reklama

Výběr článků

Načítám