Hlavní obsah

Beatles se soudí s firmou Apple kvůli jejímu jménu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

U londýnského vrchního soudu se řešil ve středu spor hudebního vydavatelství Apple Corps, které založili na konci šedesátých let členové The Beatles, s výrobcem počítačů Apple Computer kvůli tomu, že ten používá jméno Apple i v oblastí hudebního průmyslu, kde se prosadil se svými přehrávači iTunes.

Článek

Podle hudebního vydavatelství Apple Corps firma Apple Computer porušila dohodu z roku 1991, jež jí bránila vstoupit do oblasti hudebního průmyslu. Vydavatelství Apple Corps požaduje dodržení sjednané dohody a zaplacení finančních škod, které utrpěla.

"Naneštěstí Apple Computer a Apple Corps mají nyní odlišnou interpretaci této smlouvy a je nutné žádat soud, aby rozhodl," uvedla v roce 2003, kdy byla podána žaloba, firma Apple Computer

Hudební vydavatelství Apple založili už v roce 1968 členové The Beatles a vydali u něj své poslední desky i několik alb jiných souborů. V současné době patří bývalým členům Beatles Paulu McCartneymu a Ringo Starrovi společně s vdovami po Johnu Lennonovi a George Harrisonovi.

Počítačová firma použila název později

Firma Apple Computer byla založena později, v roce 1976. První dohodu o rozdělení využití názvu Apple uzavřely obě firmy už v roce 1981. Další méně přísná vzešla z právní bitvy na konci osmdesátých let, když Apple Computers se svými počítači začal pronikat do oblasti hudebního a filmového průmyslu, používaly se ve studiích. Její znění nikdy nebylo zveřejněno, ale Apple Corps prý dostali 30 miliónů dolarů od výrobce počítačů za možnost rozšířit pole působnosti použití názvu Apple.

Rozpoutání aktuálního sporu spustilo uvedení přehrávače iPod a programu na stahování hudby iTunes. Podle BBC se denně stáhnou tři milióny písní. Skladby Beatles ovšem mezi nimi nejsou, soubor k tomu nedal souhlas.

Podle soudce spory plynou z komplikovaného a nejasného znění dohody z roku 1991: "Jestliže jejich zájmem bylo vytvořit nejasnosti a problémy pro právníky v dalších letech, tak plně uspěly," řek soudce Martin Mann, který už v roce 2004 zamítl žádost computerové firmy o přenesení sporu do Kalifornie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám