Hlavní obsah

Hackeři znají cestu, jak vniknout do počítače s IE6

Novinky, Ondřej Grym

Internetem začal obíhat návod, s jehož pomocí lze napsat počítačový virus, jímž se útočník nabourá do cizího počítače s prohlížečem Internet Explorer 6. Zástupci Microsoftu již před touto skutečností varovali ve čtvrtek.

Článek

Bezpečnostním problémem webového prohlížeče Microsoft Internet Explorer 6 jsou postiženi všichni uživatelé operačního systému Windows XP, nehledě na to, zda mají či nemají nainstalován poslední balík Service Pack 2 a nejnovější sérii záplat.

Jistou zajímavostí však je to, že uživatel, který si stáhl betaverzi prohlížeče Internet Explorer 7 ve fázi "beta 2 preview", by měl být před tímto typem útoku chráněn.

Kvůli slabému místu v současné verzi Exploreru, tedy IE6, může útočník napsat e-mailový virus (k napadení počítače dojde, pokud si uživatel otevře závadnou elektronickou zprávu) či pozměnit webovou stránku (počítač je nakažen ihned po jejím načtení). Podle specialistů by bylo možné napadený stroj plně ovládat na dálku, tj. číst a odesílat z něj informace, rovněž i jeho prostřednictvím napadat další počítače v síti.

Prvních virů se dočkáme velice brzy

Odborníci očekávají v nejbližší době první viry a červy, které budou využívat slabého místa v IE6. Chybu v IE6 hodnotí řada specialistů jako extrémně kritickou. Možnou obranou proti ní je vypnutí podpory aktivního skriptování. 

Microsoft má na věc poněkud jiný názor. Připouští, že je na internetu návod, jak využít díru v IE6, na druhou stranu ale společnost dodává, že zatím nebyl zachycen žádný vir, který by jí využíval. "Zatím se neobáváme žádného útoku, který by stavěl na této chybě," uvádí firma na svých stránkách.

V tomto týdnu jde již o třetí bezpečnostní chybu, kterou je Microsoft nucen prověřit. První z nich se objevila v pondělí - vedla k pádu prohlížeče IE6 [celá zpráva], druhá dovolovala útočníkovi převzít kontrolu nad počítačem s operačním systémem Windows.  

Reklama

Související témata:

Související články

Nová chyba v prohlížeči Internet Explorer

Uživatelé webového prohlížeče Internet Explorer mají další důvod k obavám o bezpečnost svého počítače připojeného k internetu. Podle ranných indicií se zdá,...

Výběr článků

Načítám