Hlavní obsah

Televize z uhlíkových nanovláken na obzoru

Kvalita barev, které poskytuje plochý LCD displej mnohdy pokulhává za solidními CRT monitory. Proto je pochopitelná snaha firem, jenž se snaží vyrobit displej s tloušťkou LCD a přitom s obrazovými vlastnostmi, které nabízí CRT.

Článek

Obrazovku, která je tvořená systémem uhlíkových nanotrubic, plánují do dvou let uvést na trh firmy Applied Nanotech a Da Ling. Na prvních modelech pracují obě společnosti současně. Testovací kusy se mají objevit koncem tohoto či nejpozději počátkem příštího roku. Dodejme, že vlastní verzi "nano TV" již Applied představila loni.  

Z uhlíkových nanotrubic, které tvoří nový typ ploché obrazovky, budou vystřelovat elektrony, jež vykreslí na stínítku požadovaný obraz. Displej tak pracuje na podobném systému jako klasické CRT s tím rozdílem, že bude stejně široký jako LCD.

Příchodu nano obrazovek na trh však dříve bránila jejich poměrně vysoká cena, která nedokázala konkurovat plasma displejům. Zástupci firmy Applied doufají, že by se prodejní cena nano TV mohla pohybovat kolem 1300 dolarů. Společnost však neoznámila, jak velkou uhlopříčkou budou tyto produkty disponovat.

Obdobou technologie uhlíkových nanotrubci, se kterou budou pracovat takzvané nano TV, je SED (Surface-conduction Electron-emitter Display). První SED obrazovky by se mohly objevit v průběhu příštího roku. Mezi jejich hlavní vývojáře a potažmo i výrobce patří Canon, Toshiba a Samsung.

Společnosti se však stále snaží dostat výrobní náklady SED panelů do přijatelných mezí. V porovnání s cenou současných LCD či plasma displejů jsou totiž vysoké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám