Hlavní obsah

Technologie Wimax se jednou prosadí, tvrdí OECD

Technologie pro bezdrátový přenos dat Wimax se v blízké době prosadí, tvrdí zpráva OECD. Organizace dokonce předpokládá, že Wimax jednou nahradí jak sítě standardu WiFi tak 3G, které již používají někteří mobilní operátoři.

Článek

OECD se však obává, že rozvoji Wimaxu budou bránit regulační orgány, rovněž také nároky na bezpečnost těchto sítí a v neposlední řadě i problémy s rušením určitých frekvencí. 

Wimax (Worldwide Interoperability for Microwave Access) je technologie, která dokáže přenášet data velkou rychlostí (hovoří se o průměrně 40 megabitech za sekundu) na vzdálenost až do desítek kilometrů.

Jedna stanice přitom zvládne připojit několik set počítačů k internetu rychlostí kolem 1,5 mbps a dalších několik tisíc PC až 256 kbps. Wimax ve srovnání s dnes rozšířeným standardem WiFi vyniká hlavně v tom, že šíří signál do mnohem větší oblasti (až 50 kilometrů) než WiFi (většinou se jedná o desítky metrů).

Mezi jednoho z největších výrobců technologií pro sítě standardu Wimax se počítá Intel. Tato americká firma však popisuje Wimax jako "rozvratnou" technologii, která by mohla zničit poskytovatele klasického internetového připojení a obchodní modely mobilních operátorů.

Co je to WiMAX

WiMAX je standardizovaná bezdrátová technologie zajišťující vysokorychlostní připojení domácích či firemních koncových uživatelů a mobilních bezdrátových sítí k Internetu. Technologie WIMAX by měla umožnit připojit se k přístupovému bodu na vzdálenost téměř 50km s rychlostí přenosu dat do 70Mb/s. Poslední takzvaná třetí generace mobilních sítí (3G) nabízí ve srovnání s WIMAXem rychlost zhruba 2Mb/s.

Sama OECD je však poměrně skeptická a blízké prosazení Wimaxu neočekává. Podle organizace by pokrytí Ameriky sítěmi standardu Wimax vyšlo na 3 miliardy dolarů (asi 75 miliard korun).   

Reklama

Související články

75Mbit bezdrátově do vzdálenosti 50km

Rychlé bezdrátové přenosy známé také jako WiMax (WiFi na Max) pravděpodobně jako první zavedou operátoři v americkém Chicagu. WiMax technologie bude zpočátku...

Budoucnost bezdrátové technologie WiMAX nejasná

Rozšíření bezdrátových sítí WiMAX, které dovolují přenášet data do vzdálenosti až 50 km od vysílače s rychlostí kolem 70Mb/s, je nejisté. S takovou prognózou...

Výběr článků

Načítám