Hlavní obsah

Hardware 2006/11: Malý elegán Sony VAIO TX1XP

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VAIO TX1 nepatří mezi notebooky, které uvidíte v každé kanceláři. Jeho místo je v manažerském kufříku, na konferenčním stolku nebo v letadle. Je to zkrátka laptop s modrou krví, šlechtic elektronického původu, s tím nejlepším, co lze dnes dát do přenosného počítače. Přijměte proto mé pozvání a pojďme se s ním blíže seznámit.

Článek

Sice se to nesluší, ale dnes musím začít mírami a váhou. S rozměry 272,5 x 195 x 21 / 28,5mm a hmotností 1,25 kilo se TX1 řadí mezi ultrapřenosné notebooky. Jeho lehce klínovitý profil se vyznačuje okázalou elegancí, ze které se hodně lidem zatočí hlava. Jinými slovy - vypadá prostě nádherně.

Zásadní podíl na pěkném svršku má až neskutečně tenký displej s podsvícením z LED diod. Je to jeden z prvních notebooků vůbec, který nepoužívá standardní podsvětlovací trubice, avšak právě supersvítivé LEDky. Tím se mimo jiné i zvýšila výdrž na baterii.

Materiál šasi je zhotoven z uhlíkového vlákna s laminátem. Stroj je barvy černo-stříbrné, neboť tu si momentálně zákazníci žádají a je v kurzu.

Téměř nafukovací

První, co případného pozorovatele TX1 zarazí, je integrovaná optická mechanika (DVD+-RW). Její dvířka zabírají téměř celý pravý bok, kam se vešel už jen VGA konektor. Mechanika také zasahuje do hloubky notebooky, takže se zdá, že se dovnitř už nic jiného nemohlo vejít.

Opak je pravdou. Nalezneme tam ještě pevný disk o kapacitě 60GB, který je z úsporných důvodů formátu 1,8" a pro uživatele nepřístupný. Jeho výměna je proto možná pouze prostřednictvím servisu, na druhou to není potřeba, neboť větší 1,8" disky se prozatím nedělají.

Operační paměť o velikosti 1GB se skládá ze základu 512MB na desce a jednom 512MB modulu přístupném zespodu. Ten je možné vyměnit za 1GB DDR2 modul. Větší není podporován. Grafická karta značky Intel MGA900 pracuje se sdílenou pamětí (jak jinak) až 128MB. Ta je určena především pro práci, nikoliv pro zábavu ve formě 3D her, i když ani to nelze vyloučit. Například populární World of Warcraft si na ni, sice s obtížemi, ale zahrajete.

Z dalších rozhraní tu nechybí ani WiFi, Bluetooth, FireWire, USB 2.0 (2x), zvuková karta se vstupem a výstupem na přední straně, modem, PCMCIA slot, LAN, a věřte nebo ne, místo zbylo i na konektor pro externí monitor D-Sub a čtečku paměťových karet SD a samozřejmě Memory Stick (to by nebylo SONY...).

Klávesnice ideální, touchpad alespoň pěkný

Vzhledem k malým rozměrům jsem čekal i velmi stísněné podmínky pro psaní. Naštěstí tomu tak nebylo. Klávesnice je roztažena téměř od kraje ke kraji, jednotlivá tlačítka mají velmi zajímavý vystouplý tvar a naprosto tichý chod. Nesetkal jsem se tudíž s problémem, že bych mačkal omylem dvě najednou.

Základní klávesy doplňují ještě multimediální tlačítka použitelná i bez operačního systému. Pomocí nich lze prohlížet fotografie, pouštět hudbu a dokonce se i dívat na DVD bez nutnost bootovat do Windows. K datům na pevném disku se však touto cestou nedostanete.

Malými rozměry tak utrpěl nejvíc asi touchpad, který se dostal až úplně ke spodní hraně notebooku. Práce s ním mě moc netěšila, i když jeho povrchová úprava je velmi nevšední, neboť se skládá ze spousty malých teček. Pokud popojíždíte po okraji, funguje navíc jako rolovací kolečko například na webových stránkách. Myš je ale myš.

Výdrž hodná maratonce

Obdélníkový půdorys laptopu lehce narušuje vyboulená zadní strana. Důvodem je neobyčejně velká (rozumějte vysoká kapacita) baterie Li-Ion. Jejích 7800mAh (!!!) stačilo při běžném používání na neskutečných 6,25 hodin provozu, které zahrnovaly pouštění hudby, prohlížení fotografií, psaní textu, krátké spojení s WiFi a plno dalších malých akcí náročných na spotřebu. Výsledek byl však ohromující.

Velký podíl na tom má jistě i displej. Podsvícení prostřednictvím LED diod má sice daň v podobě horší rovnoměrnosti u spodního okraje, to je ale z negativ vše. Svítivost je výborná, barevnost díky technologii X-Bright (lesklý povrch) velmi živá a odezva vynikající. Zajímavé je rozlišení s poměrem rovných 16:9 ideální pro sledování filmů. Bodové vyjádření je potom 1366x768.

Druhá zásadní komponenta s velkým vlivem na výdrž je procesor Intel Pentium M 1,2GHz ULV. Jeho nároky na 5,5W jsou v porovnání s ostatními kolegy ze stolních počítačů naprosto směšné. Sice kvůli tomu podporuje sběrnici s rychlostí pouze 400MHz, při práci to je však neznatelné.

Pevné a zdravé klouby

Velkou zajímavostí je kloub displeje. Ten drží opravdu pevně, dokonce tak pevně, že není potřeba mechanizmus přichytávání k tělu v zavřeném stavu. Má to jedinou nevýhodu, nelze jej otevřít jednou rukou.

Při tak pevném sevření pantů jsem měl strach o displej. Ony ty tři až čtyři milimetry nepůsobí zvlášť odolně. Opak je pravdou. Uhlík má pořádně tuhý kořínek a k žádnému kroucení nedošlo. Konstrukce je proto výborně vyřešena.

Stejně dobré je potom i chlazení. Bez zátěže prakticky úplně tiché (není co chladit) a při zatížení jde potom o snesitelný svist. Notebook se na žádném místě příliš nezahřívá a to je dobře. Můžete jej proto v klidu provozovat na klíně například v posteli.

Závěr

Na ultrapřenosný notebook SONY VAIO TX1XP by se téměř daly psát oslavné básně. Přinejmenším do doby než přijde na přetřes cena. Ta činí pro koncového uživatele přibližně 70 000Kč včetně daně. Myslíte že je to moc? Záleží z jakého úhlu se na to díváte...

VAIO TX1XP je opravdu malý, elegantní a plně vybavený notebook. Nechybí mu prakticky vůbec nic, co by kdo u laptopu mohl potřebovat. Dokonce je zde i integrovaná DVD vypalovačka, která v této kategorii nebývá vůbec zvykem. Díky tomu jde o řešení zcela ideální podtržené špičkovým zpracováním a dlouhou výdrží na baterii.

Reklama

Výběr článků

Načítám