Hlavní obsah

Intel ukázal čtyřjádrový procesor, jeho výkon zatím tají

Na konferenci IDF (Intel Developer Forum) představil Intel dva čtyřjádrové čipy. Clovertown je určen pro výkonné servery, jeho kolega Kentsfield se objeví v osobních počítačích.

Článek

Nové procesory vyrábí Intel 65nm technologií. Jak serverová verze, tak varianta určená do osobních počítačů, se na trh dostanou v prvním čtvrtletí příštího roku.

Dvoujádrové procesory s architekturou x86 jsou na trhu již od roku 2005. Od té doby se již stačily poměrně široce rozšířit. Výrobci procesorů se v současnosti zaměřují spíše na zvyšování počtu výpočetních jader v jednom čipu než by se snažili o nárůst jejich frekvence.  

Odborníci však upozorňují na to, že více jader může přinést velký nárůst výkonu v případě serverů, které používají software optimalizovaný pro více procesorů, u osobních počítačů je situace opačná. Upraveného softwaru, který by využil výhod více jader, je stále málo. Výrobci mikroprocesorů se však těmito skutečnostmi příliš neznepokojují - doufají v rychlý vývoj jak kancelářských tak herních programů.

Conroe: láká na silný papírový výkon

Velká pozornost se rovněž soustřeďuje na dvoujádrové čipy Conroe, které Intel nasadí v oblasti přenosných počítačů. "Přinesou o 40 procent větší výkon než současné čipy Intel Pentium M," uvedl sebejistě Pat Gelsinger, vicepresident Intel Digital Enterprise Group.

51 nm výrobní proces

Rozměr "51" nanometrů se vztahuje ke způsobu výroby procesoru. Udává velikost jednotlivých polovodičových křemíkových hradel v daném čipu. Velikost této součástky úzce souvisí s rychlostí a spotřebou jádra. Čím je hradlo menší, tím vyšších pracovních frekvencí může dosahovat. Souběžně s tímto se snižuje i jeho spotřeba.

Vraťme se však ještě k čipům, jež se objeví v příštím roce. V případě Intelu totiž stále není jasné, jak firma své nové čtyřjádro vyrobí. Tím se myslí, zda budou všechny 4 výpočetní jednotky umístěny na jediném kusu křemíku (takto uvede Advanced Micro Devices své čtyřjádro v roce 2007), nebo se bude jednat o méně elegantní řešení sestávající se z páru oddělených dualcore, které budou umístěny ve společném obalu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám