Hlavní obsah

Microsoft uvede šest verzí Windows Vista

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká softwarová společnost Microsoft oznámila, že verzí operačního systému Windows Vista uvede v létě šest. Dementovala tak předchozí zprávy, které operovaly s tím, že variant nových Windows bude sedm.

Článek

Operační systém Windows Vista, nástupce současné verze "XP", se na pevné disky dostane ve druhé půli tohoto roku. Jeho vůbec nejpokročilejší edicí bude verze "Ultimate", která v sobě bude sdružovat prvky jak z Windows pro firmy (Vista Bussines a Vista Enterprise), tak z Windows určeným běžným spotřebitelům (Vista Home Basic a Vista Home Premium).

Protikladem k verzi "Ultimate" je Windows Vista Starter edition - tedy superlevný systém určený pro nové počítače, které se objeví v zaostalých zemích.

Operační systém Windows Vista Enterprise jako jedna z nejpokročilejších variant Visty dovolí spouštět i unixové aplikace, díky vestavěnému programu Virtual PC Express a limitované verzi softwaru Microsoft emulation software pak také starší verze Windows, které poběží v režimu virtuálního prostředí.

Všechny verze Visty budou také schopny provozovat 32- a 64bitové aplikace. "Starter" edice si naopak se 64bitovým softwarem rozumět nebude.

Šest verzí operačního systému Windows Vista nám skýtá velkou výhodu nad konkurencí - systémem Apple Mac OS X, který byl uveden pouze v jedné variantě, domnívá se výrobce Windows. 

Anketa

Chystáte se přestoupit na operační systém Windows Vista do roka po jeho uvedení?
Ano
33,8 %
Ne
55 %
Neplánuji používat OS Windows
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5619 čtenářů.

Typy OS Windows Vista

Windows Vista pro firmy

  • Windows Vista Business - obsahuje sadu nástrojů pro lepší správu firemní infrastruktury

Windows Vista pro domácnosti

  • Windows Vista Home Basic - základní varianta Windows Vista, která nabízí také rodičovský zámek, který dětem umožní přístup k počítači pouze ve zvolený čas.
  • Windows Vista Home Premium se zaměřuje především na podporu multimediálních technologií a domácí zábavu. Umí přijímat televizní a rozhlasové vysílání a umožňuje také domácí tvorbu DVD.

Ultimátní edice

  • Windows Vista Home Ultimate je nejvybavenější variantou, která bude uvedena na trh. V jedné verzi jsou všechny funkce pro firemní nasazení, práci na cestách i digitální zábavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám