Hlavní obsah

Servery s Windows začínají převažovat nad jinými systémy

Počítačové servery postavené na operačním systému Windows začínají na trhu převažovat, tvrdí analytická společnost IDC. Převaha Windows nad systémy Unix a Linux se začala podle firmy projevovat již loni.

Článek

Výrobci počítačových serverů loni prodali systémů s Windows za 17,7 miliard dolarů (443 miliard korun), mašin na bázi Unixu se ve stejném období udalo za 17,5 miliard dolarů, uvedla IDC ve zprávě Server Tracker.

"Je to vůbec poprvé od roku 1996, kdy počet prodaných systémů s Unixem nefiguruje na nejvyšší příčce," dodala IDC.

IDC také vyzvihla neutuchající a spíše stoupající zájem o počítače vybavené linuxovým prostředím. Objemy prodejů těchto zařízení stouply z 4,3 miliardy dolarů v roce 2004 na loňských 5,3 mld. dolarů.

Počítačové servery jsou často používány například pro zpracování e-mailů, ukládání velkých objemů dat, k objednávce letenek či bankovním operacím.

Vůbec nejpopulárnějším hardwarem, na kterém jsou tato zařízení postavena, je z hlediska x86 procesorů čip Intel Xeon, do popředí se však začíná dostávat i jádro Advanced Micro Devices - Opteron. Jeho podíl v současnosti dosahuje přibližně 6 procent. Analytici předpokládají, že se toto číslo do roka zdvojnásobí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám