Hlavní obsah

Zděšení u Apple: Mac OS X byl zasažen počítačovým virem

Novinky, Ondřej Grym

Antivirové společnosti v pátek oznámily, že operační systém společnosti Apple Mac OS X 10 zasáhl počítačový virus, který má potenciál se na této platformě masověji šířit. "Mnozí uživatelé Applu tím budou šokováni," komentoval situaci výrobce antivirových programů Symantec.

Článek

"OSX/Leap-A, CME-4, OSX/Leap, Leap.A " - to vše jsou názvy, které dostal nový internetový červ šířící se aplikací iChat společnosti Apple. Ta je obdobou IM (instant messaging) programu ICQ.

Virus se šíří v příloze "latestpics.tgz", kterou obsahují zasílané zprávy. Pro to, aby virus začal pracovat, si musí uživatel zprávu do počítače stáhnout. Jedná se tedy o zcela obdobný mechanizmus, jako používají určité viry ve světě Windows.

Leap.A je tak "prvním reálným virem pro platformu mac OS X," napsala společnost Sophos, výrobce bezpečnostních programů. Podle zástupců firmy se spíše než o trojského koně jedná o program spadající do kategorie internetových červů a virů, především kvůli jeho schopnosti samočinně se replikovat.

Jeden virus - proč tolik povyku?

Platforma Windows je v současnosti zemí doslova zaslíbenou pro tvůrce nejrůznějších virů, to však neznamená, že by se Microsoft nesnažil jejich snahy potlačovat. Spíše jde o to, že jsou jeho systémy nepoměrně více rozšířenější než řekněme "okrajová" záležitost typu applova Mac OS X. Uživatelé Mac OS X navíc žijí v domnění, že je jejich program pro viry doslova neprůstřelný.

Experti právě proto bijí na poplach - i Mac OS X totiž může skrývat závažné bezpečnostní mezery a pokud se bude jeho tržní podíl časem zvyšovat, úměrně tomu poroste také počet zhoubných programů, jejichž primárním cílem bude.

Symantec vidí nebezpečnost viru OSX.Leap.A jako "nízkou". Sophos však varuje důrazněji: "Uživatelé Maců by se měli nových virů začít obávat."

Reklama

Související témata:

Související články

Apple zrychluje své stroje, přidala nový OS

Společnost Apple Computer ve středu omladila řadu stolních počítačů Power Mac G5. Nová rodina Power Mac G5 tak disponuje až 2,7GHz procesory se dvěma jádry...

Výběr článků

Načítám