Hlavní obsah

Ministerstvo rozdělilo 200 miliónů korun na podporu internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo informatiky již ví, mezi které subjekty letos rozdělí výsledky 200 miliónů korun na podporu rozšíření vysokorychlostního internetu v České republice. Výsledky výběrového řízení připravilo čtrnáctičlenné uskupení Fórum pro vysokorychlostní internet, projekty následně schválila ministryně informatiky Dana Bérová.

Článek

Částka 200 miliónů Kč bude rozdělena mezi 47 projektů, z nichž 26 je zaměřeno na výstavbu infrastruktury, sítí, 12 na nové služby a aplikace, které vysokorychlostní internet využívají, a posledních devět na marketing a osvětu.

Projekt podpory vysokorychlostního internetu na léta 2006 - 2010 je financován částkou ve výši 1% výnosu z privatizace Českého Telecomu, tedy 800 miliónů korun. Částka 200 miliónů Kč je tak první splátkou závazku věnovat 1% výnosu z privatizace Českého Telecomu na podporu rozšíření vysokorychlostního internetu v České republice. 

"Jsem přesvědčena, že výsledky prvního roku projektu prokáží význam investovaných prostředků a pro rok 2007 se podaří získat vyšší částku, která by rozšíření vysokorychlostního internetu významně podpořila," uvedla ministryně informatiky Dana Bérová.

Ministerstvo informatiky obdrželo celkem 293 zásilek s projekty a žádostmi o poskytnutí podpory v roce 2006. Neschválené projekty byly vyřazeny například z formálních důvodů či pro nesplnění základních kritérií. Konkrétní finanční částky, které vítězové výběrového řízení obdrží, budou zveřejněny až po ukončení jednání se všemi subjekty.

Mezi podpořené projekty patří například širokopásmová síť pro občany Třeboně, vybudování bezdrátového vysokorychlostního internetu v obci Běhařov a části Úborsko nebo v obci Němčovice.

Zajímavostí je jistě i finanční podpora systému objednávání pacientů přes internet Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem či archivace a zpřístupnění dokumentů Národní digitální knihovny prostřednictvím centrálního datového úložiště.

Kompletní výsledky výběrového řízení naleznete na webové stránce ministerstva informatiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám