Hlavní obsah

IBM učinila rázný krok k bezdrátové domácnosti

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká IBM si na svůj vrub připíše nejspíše další velký úspěch. Pro domácí užití totiž plánuje v blízké době vydat elektronický čip, který nahradí všemožné kablíky a dráty, jež vedou od našich DVD, počítačů, reporobeden a televizních obrazovek.

Článek

Elektronický brouk postavený na standardu 802.15.3c, který je schopen takových kouzel, jako přenést kolem 600Mbits na vzdálenost 5 - 10 metrů, existuje už dnes v laboratořích IBM a coby testovací vzorky jej už firma dodává vybraným společnostem.

Ovšem rychlost 600 megabitů za sekundu není podle IBM ničím úžasným. Cílem firemního týmu je tak přijít s výrobkem, který zvládne bezdrátově poslat od 1,4 do 1,5 gigabitů za vteřinu.

"Využití pro nový výrobek hledáme u běžných uživatelů, například u přenosu videa ve vysokém rozlišení," uvedli zaměstanci IBM. Elektronický čip však pravděpodobně nepřikryje signálem prostor dvou sousedních pokojů. Došlo by totiž k velkému poklesu kvality signálu. I IBM ostatně upozorňuje, že "nehledá systém, který by přenášel signál skrze zdi".

Výrobek IBM pracuje v pásmu 30 - 300 GHz s vlnovou délkou rovnou několika milimetrům. Tyto frekvence v současnosti využívá hlavně armáda. Důvod je prostý: finanční náklady na zařízení, která s nimi pracují, jsou totiž obrovské.

IBM je však schopná tyto technologie zpřístupnit i širším vrstvám obyvatel, tvrdí, že je umí "dělat v křemíku". Nabídne je proto za zlomek jejich současné ceny. Firma již také představila zařízení, které sdružuje jak samotný čip standardu 802.15.3c, tak vysílací anténu.

Reklama

Výběr článků

Načítám