Hlavní obsah

Prodeje počítačů Apple s procesory Intel se nedaří

Přestože měla být spolupráce výrobce počítačů Apple a světově největšího výrobce mikroprocesorů Intel jedním z velmi dobrých obchodních počinů, zatím tomu tak není. Zákazníci totiž o stroje Macintosh na bázi Intelu nejeví příliš velký zájem.

Článek

Za vším stojí fakt, že aplikace napsané pro starší jádra PowerPC, které byly dříve nedílnou součástí Macintoshů, běhají na Intelu pomaleji.

Počítače Applu se proto prodávají mnohem hůře než dříve. Lidé totiž nechtějí investovat do zastaralých počítačů s procesorem PowerPC, když ví, že je stejně Apple nebude dlouho podporovat.

O správnosti investice do zařízení s čipem Intel je zase odradil chabý výkon, které tyto stroje poskytují, když jsou na nich spuštěny aplikace původně napsané pro jádra PowerPC.

Jedny z prvních výkonových testů nových Maců provedla stránka Arstechnika.com. Podle výsledků jsou čipy Intel Core Duo o 20 - 40 procent rychlejší než PowerPC G5 v aplikacích, avšak Intel vyhrává pouze v programech, které jsou napsány přímo pro něj. O 10 - 50 procent je ale platforma Intel Core Duo pomalejší, když dojde na software původně napsaný pro starší G5.

Nové počítače společnosti Apple však měly být podle šéfa firmy Steva Jobse až čtyřnásobně rychlejší než dříve, kdy v nich tepala jádra PowerPC. Jobs to oznámil na lednové konferenci v San Francisku, při níž představil nové produkty Applu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Apple narostl zisk o 92%, analytiky však zklamal

Americký výrobce počítačů Apple Computer hospodařil v prvním čtvrtletí roku 2005 s rekordním čistým ziskem 565 miliónů dolarů (13,5 mld Kč). Proti stejnému...

Výběr článků

Načítám