Hlavní obsah

Hrej a neplať 20/2003: Pivní Tetris

Novinky, Ondřej Pohl

Letos se už setkáváme po dvacáté nad pravidelným přídělem tří nových her zdarma. Ani tato středa nebude výjimkou - a co že jsem si pro vás dnes připravil? Jednu zajímavou akčně-logickou hru s kuličkou v hlavní roli, pivní Tetris a vesmírnou střílečku.

Článek

Marble Insanity

Ačkoli by se na první pohled mohlo zdát, že námět této hry je velice originální, není tomu tak - autor zřejmě čerpal inspiraci z povedeného titulu RollerBall, který se zase nechal inspirovat staršími záležitostmi už z dob osmibitů a tak dále a tak dále, jak vidíte, v oblasti počítačových her je asi největší poptávka po originálních nápadech.

O čem že tedy hra s kuličkou v hlavní roli je? Ovládáte svého hrdinu, tedy konkrétně onu kuličku a snažíte se si provést skrze hrací plochu až do cíle. Jsou zde však určité faktory znesnadňující vám tento úkol: například celá hrací plocha se jakoby volně vznáší v prostoru a každý "výlet" přes její okraj je nemilosrdně trestán ztrátou života. Stejně tak plocha samotná není placatá, ale naopak pěkně členitá, plná různých zákeřností jako jsou vodní příkopy a podobné nástrahy.

Na výběr máte dvě úrovně obtížnosti, které se od sebe liší počtem životů a časovým limitem, během něhož musíte úroveň ukončit. A aby hra nebyla moc jednotvárná, prostředí, kterým provádíte kuličku se c pár úrovní mění. Stejně tak grafika je docela "koukatelná" a i přes svoji jednoduchost ostudu neudělá.

Co dodat? Marble Insanity je příjemnou hrou na ukrácení dlouhé chvíle.

DOWNLOAD, 5.2 MB, 8/10

Go for Green

Ačkoli se to nezdá, alkohol a freewarové hry spolu úzce souvisejí. Lihovarnictví si zde totiž hledá reklamní prostor, který je jim v jiných médiích jako je televize nebo billboardy odepírán zákonodárci dbajícími o nezkažený morální vývoj mládeže, za všechny jmenujme třeba legendární Moorhuhnjagd, jehož vývoj sponzoroval výrobce jedné whisky. Jak vidno, někdy se podaří vytlouci klín klínem.

Vznik tohoto titulu zase zaplatil nějaký německý pivovar a jedná se o tisící první variaci na téma Tetris a jeho příbuzní. Z nebe se snášejí různobarevné basy s pivem a vašim úkolem je sestavit souvislý blok alespoň tří, který následně zmizí.

Nic hlubšího v tom nehledejte. Snad jen ještě stojí za zmínku, že pokaždé, když padá tmavě zelená bedna s názvem pivovaru, přečte jeho jméno poněkud podivný a vemlouvavý hlas - tomu říkám vymývání mozků.

DOWNLOAD, homepage, 1 MB, 6/10

Belter

Na závěr je zde pro vás přichystána vesmírná střílečka, jejíž hlavní hrdina je o něco prozaičtější než kulička anebo basa piva - vesmírná raketa, se kterou takhle obligátně letíte a střílíte po všem, co se hýbe.

Jako vhodné adjektivum by se ke hře hodilo slovo poziční, protože neletíte odněkud někam, jak bývá zvykem, ale pohybujete se pouze po jedné obrazovce, která má navíc tu vlastnost, že pokud přeletíte její okraj, vzápětí se objevíte na protilehlém.

Navíc je hlavním rysem celé hry možná až příliš velká setrvačnost celé raketky, což jí činí poměrně těžce ovladatelnou a hře samotné y se tak měli vyhýbat především choleričtí hráči, u nichž hrozí velké riziko poškození součástí počítače. Všichni ostatní ale získají pár chvil celkem nenáročné zábavy.

DOWNLOAD, homepage, 0.9 MB, 5/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 15/2003

Jako každou středu tady máme i tentokrát tři hry zdarma: dnes to je velmi povedená variace na téma Wolfenstein 3D, jedna jednodušší střílečka a japonská...

Hrej a neplať 17/2003: Chcete být pracháčem?

Pojďme se podívat na to, co se nám tentokrát sešlo do pravidelného středečního magazínu o hrách zdarma: jedna starší arkáda, hra ve stylu Chcete být milionářem...

Výběr článků

Načítám