Hlavní obsah

Apple použije v noteboocích namísto pevného disku flash paměť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce spotřební elektroniky společnost Apple se chystá nasadit ve svých noteboocích technologii Intel Robson. Ta počítá s nahrazením pevných disků jejich flash ekvivalenty. Na bázi pamětí flash jsou postaveny například v současnosti hojně užívané USB klíče.

Článek

Technologii Robson představil Intel v závěru loňského roku. Apple, který mj. již dříve ohlásil, že přestává používat procesory PowerPC společnosti IBM a začíná implementovat výrobky Intelu [celá zpráva], s nasazením systému Robson počítá už pro první čtvrtletí 2006, uvedl server Digitimes.com.

Technologie Robson pracuje s flash pamětmi typu NAND, které nahradí klasický pevný disk. Výhodou počítače s NAND moduly pak bude především jeho velice nízká spotřeba - flash paměti nemají na rozdíl od rotujících harddisků žádné pohyblivé součásti.

Díky NAND modulům, v nichž budou uloženy aplikace, které se spouští se startem počítače, rovněž dojde k výraznému zrychlení rozjetí celého systému.  

Notebook s technogií Robson demonstroval Intel poprvé v říjnu minulého roku. Laptop poháněl procesor Intel Pentium M.

Na Apple čekají tři cesty

Podle zdrojů blízkých Applu má firma tři možnosti, kterak využít potenciálu Robson. Za prvé nasadit do přístroje NAND disk, přičemž jej umístí do slotu ATA, tedy místo klasického pevného disku.

Druhou volbou je použít speciání pevný disk, který bude pouze rozšířen o NAND paměť, jejíž kapacita se využije pro často spouštěné programy.

Třetí, nejméně pravděpodobnou vriantou, by bylo postavit notebook s klasickým pevným diskem, NAND paměť by se pak nacházela ve speciálním slotu umístěném na základní desce. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám