Hlavní obsah

Microsoft smazal stránky čínského novináře

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Softwarový gigant Microsoft vyhověl stížnosti Číny a smazal internetový deníček čínského novináře. Ten se nacházel na serveru MSN Spaces. Firma tak učinila údajně na základě dodržování lokálních práv a zákonů.

Článek

Internetový deníček alias blog Zhao Jinga, který vystupoval také pod přezdívkou Michael Anti, byl smazán 31. prosince. Zprávu o tom jako první přinesla novinářka CNN Rebecca Mackinnonová, která uvedla, že blog byl raději odstraněn zaměstnanci Microsoftu, než by byl později zákázán čínskými úřady. Zástupce Microsoftu později v rozhovoru pro deník ZDNet UK uvedl, že Jingova stránka porušovala lokální zákony panující v Číně.

Podle odborníků jsou však stále neobjasněny určité otázky: například, zda stránka, jejíž domovský server leží na území Spojených států, podléhá zákonům platným v Číně. "Microsoft je mezinárodní obchodní společnost a jako taková musí pracovat v zemích celého světa," citoval deník News.com vyjádření zástupce Microsoftu.

Mnoho lidí je však činností Microsoftu hluboce znepokojeno, například blogger Robert Scoble, který rovněž píše deník na stránkách MSN Spaces, nabídl prostor pro vyjádření Zhio Jingovi na své stránce. Chce tak protestovat proti počínání výrobce Windows.

Není to poprvé, kdy Microsoft vyhověl stížnostem Číny a omezil či zcela zakázal určité webové stránky. Například v červnu 2005 začala firma filtrovat a cenzurovat slova "svoboda" a "demokracie" z vlastního čínského MSN portálu. Snažíme se tak dodržovat čínská práva a zákony, uvedli tehdy zástupci Microsoftu.

Silné kritice byla v minulosti vystavena také společnost Yahoo. V září totiž její zaměstnanci poskytli čínským úřadům informace, které posléze vedly k uvěznění čínského novináře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám