Hlavní obsah

Majitelé Opery popřeli, že je chce koupit Microsoft

Novinky, CRN

Majitelé norského prohlížeče Opera závěrem minulého týdne popřeli zprávy, že by se jejich program snažil koupit Microsoft. Opera je stále více vidět na poli s prohlížecím softwarem pro mobilní telefony.

Článek

O firmu se sídlem v Oslu, která vyvíjí Operu, měl údajně před dvěma týdny zájem také vyhledávač Google. Představitelé Opery však i tuto informaci ostře odmítli.

"Nevím, proč se tyto zvěsti objevují," uvedl mluvčí Opery Eskil Sivertsen minulý týden v pátek.

Za první médium, které přišlo s bombastickou novinkou, že Operu kupuje Microsoft, se považuje deník CoolTechZone. Autor článku dokonce tvrdil, že již došlo k odkupu Opery, pouze se údajně čeká na oficiální potvrzení této nové akvizice Microsoftu.

Informace se okamžitě chytilo několik analytiků. Například lidé ze společnosti JupiterResearch se domnívali, že "se Microsoftu podařil velmi dobrý obchod. Firma tak dostala vynikající technologie, které může implementovat do stávajícícho prohlížeče Internet Explorer a které zároveň poslouží v bitvě s konkurenčním programem Firefox."

Programy pro mobily vydělávají nejvíce

"Mobilní přístroje jsou sférou, kde vyděláváme nejvíce peněz," uvedl Sivertsen. "Na tomto poli jsme jednoznačným leadrem."

Prohlížeč, do kterého Opera soustřeďuje své největší naděje, je přezdíván jako Opera Mini. Jeho první veřejnou betaverzi uvolnila společnost již minulý týden v úterý. Zatím je však tento program k dispozici pouze uživatelům z oblasti Skandinávie a Německa. Jeho ostrý start je plánován na leden.

Malinký prohlížeč pracuje na všech telefonech, které si rozumí s WAP technologií. Na jedné z funkcí Miniho, Small Screen Rendering technologii, pracovala Opera více než dva roky.

"Mobilní sféra je v současnosti velice důležitá," řekl Sivertsen. "Snaží se do ni proniknout jak Google tak Microsoft, avšak ani jeden z nich nemá dobrý prohlížeč pro telefony," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám