Hlavní obsah

Hardware 47/2005: Vánoční průvodce výběrem nového počítače

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupě počítače není levná záležitost, kterou je možné odbýt mávnutím ruky, neboť vydané částky za nový stroj jsou mnohdy desetitisícové. Připravili jsme pro vás proto průvodce koupí nového počítače, který by vám měl s výběrem vhodných komponent poradit.

Článek

Osobní počítače se staly nedílnou součástí života nás všech. Mnozí jsou na nich profesně závislí, jiní u nich tráví velkou část volného času. A protože každý počítač jednou zestárne (což je v oblasti výpočetní techniky otázka několika málo let, mnohdy i měsíců), stane každý uživatel před problémem - co mám vlastně nakoupit?

Začátek je polovina úspěchu

Žádná jiná oblast průmyslu se nerozvíjí tak rychle jako právě výpočetní technika. Co platilo včera, dnes již nemusí být pravda. První krok k nákupu nového počítače směřuje k oproštění se od předsudků a informací starých více než půl roku.

Na počátku je také nutné si důkladně rozmyslet, k čemu budu počítač používat a co od něj vyžaduji. Jiný typ stroje chce školák uchvácený světem počítačových her a jeho maminka pracující jako účetní. Pokud je počítač umístěn doma, častěji je kladen důraz na estetiku a nízkou hlučnost, než když má být nasazen v kanceláři.

Vypište si proto i ty nejmalichernější požadavky, které vás napadnou. Nemáte-li totiž o počítači jasnou představu, velmi lehce sáhnete vedle.

Důležitá čísla, aneb co je směrodatné

Doba, kdy se počítač posuzoval pouze podle rychlosti procesoru je nenávratně ta tam. Výkon současných čipů je natolik velký, že i ty nejslabší zvládnou drtivou většinu požadavků. Silné procesory v počítači musí mít opodstatnění.

Chcete brouzdat na internetu, dívat se na filmy, přehrávat hudbu, prohlížet fotografie? Ale beze všeho, to dnes zvládne každý nový počítač. A ani nemusíte kupovat nic našlápnutého. Plně postačí slabší varianty s procesory Sempron nebo Celeron.

Potřebujete zpracovávat video a fotografie z dovolené? Baví vás práce s obrazem? Tak to jsou již aktivity volající po výkonné výpočetní jednotce. Zapadáte-li do této kategorii, bude vaší volbou nejspíš výkonné Intel Pentium 4, který je nejvhodnější k prácí s videm.

Třetí (hlavní) skupina uživatelů volá po počítači na hraní her. Tím myslím nové hry s okouzlující grafikou a neskutečnými nároky na výpočetní výkon celého stroje. Pro hráče se v současnosti nejvíc hodí procesory AMD Athlon 64. Postačují i levnější modely, neboť plynulost hraní závisí především na zvolené grafické kartě.

Stejně důležitým faktorem, jakým je procesor, je i velikost operační paměti (RAM). Nejde přitom tolik o její rychlost, ale především o velikost. V nabídce prodejců najdete nepřeberné množství, kde se podbízejí především dvě čísla, frekvence (MHz) a latence (CL). Zatímco první ještě o výkonu pamětí rozhoduje, latence je spíš kosmetickou záležitostí a pro běžného uživatele nemá smysl ji při výběru zohledňovat. Naopak zohledněte velikost (MB), kdy pro běžnou práci požadujte 512 a pro hry 1024MB.

Paměť vybírejte především podle typu tak, aby pracovala se zvoleným procesorem. Athlony 64 používají paměť typu DDR s frekvencí 400MHz, nová Pentia 4 využívají DDR2 s takty 533MHz a vyššími. Výhoda DDR2 oproti starší kolegyni je především ve spotřebě, nedejte se strhnout čísly, které informují o vysoké frekvenci.

Grafická karta, základ hráčova úsměvu

Nejtěžší rozhodnutí čeká na hráče při výběru grafické karty. Kdo si chce "zapařit", musí pořádně zaplatit. Bohužel to jinak nejde. Grafické karty pro hraní začínají na úrovni 3 000 Kč a šplhají se ke dvaceti tisícům. Cokoliv levnějšího nemá cenu pro hraní her uvažovat.

Velmi dobré karty v poměru cena/výkon jsou založené na čipech nVidia GeForce 6600 a 6600GT. Jejich ceny se pohybují na úrovni 3400 Kč a 4400Kč včetně daně. U těchto modelů plně postačují varianty se 128MB paměti. Velikost paměti nemá vliv na výkon grafické karty!

Kdo má rád úchvatnou grafiku a vysoké detaily herního pole, bude však muset sáhnout po něčem dražším. Je nutné si rozmyslet, kolik do grafické karty investuji a podle obnosu potom vybrat kartu, neboť jejich ceny víceméně odpovídají dosahovanému výkonu. Pro karty s cenou nad 5000 Kč je již dobré volit varianty s 256MB a více paměti. Vyhněte se pouze kartám označeným "LE" a "SE", které jsou spíš marketingovými panáky.

Grafické karty pro kancelář a brouzdání po internetu se rekrutují z řad levných. Pro zobrazení ve 2D totiž žádný výkon není potřeba. Naopak je důležitá kvalita obrazu. Ostřejší obraz mají karty ATI, kde je dobrou volbou X300 například od firem ASUS nebo Sapphire. Nekupujte však ty úplně nejlevnější verze, které trpí snad všemi neduhy.

Centrum dění - základní deska

Se základní deskou si nechte poradit od prodejce. Ten by měl vědět, které jsou více a které méně poruchové, jestli nemají problém s vybranou grafickou kartou a hlavně, zda do ní zasadíte vybraný procesor, paměti a grafiku.

Na základní desce však záleží životnost počítače víc, než na čemkoliv jiném. Nová deska by proto měla mít rozhraní PCI-E 16x pro grafickou kartu (již nekupujte starší s AGP slotem). Taktéž je dobré mít možnost připojit pevné disky SATA, které pozvolna vytlačují starší IDE.

A ještě jedna věc k základním deskám - hodně zde záleží na výrobci. Pro kancelářský počítač to není tak směrodatné, ale výkonné pracovní a herní mašiny jsou na základní desce životně závislé. Kvalitní deska značně zvyšuje stabilitu systému. Dobří výrobci jsou tradičně ASUS, Abit, DFI, AOpen, Gigabyte, MSI. Neznačkovým deskám se raději vyhněte obloukem.

Ostatní podle vlastního uvážení

Základ počítače již máme hotoný. Hlavní komponenty určující výkon jsou tedy procesor, operační paměť (RAM), základní deska a grafická karta. Zbylé komponenty se již na výkonu počítače nepodílejí tak výraznou mírou.

Pevný disk je dobré volit pro rozhraní SATA. Disky jsou o chlup rychlejší, podporují nové zajímavé technologie (hlavně ty SATA2) a mají užší kabely, které tolik nepřekáží.

Velikost disku volte dle potřeby. Většině lidí postačí 80GB disk. Ti kteří přechovávají na počítači fotografie sáhnou jistě po něčem větším, například 160 nebo 200GB, které jsou nejpřijatelnější v poměru cena/velikost. Pro video jsou zde velikáni o kapacitě až 0,5TB. Pamatujte však, že čím větší disk, tím je riziko jeho poškození vyšší a větší je taktéž hlučnost.

Poslední opravdu důležitou částí je zdroj. K výkonnému počítači kupujte dostatečně silný napájecí zdroj, a hlavně kvalitní! Není nic horšího, než když sestava za 30 000 Kč je nestabilní vlivem špatně dimenzovaného zdroje. Kvalitní 350W případně 400W zdroj je dnes plně postačující pro většinu počítačů. To však neplatí o zdrojích neznačkových - ty berte jen pro nenáročné kancelářské počítače. Čím těžší zdroj je, tím je lepší... (nepsané ale pravdivé pravidlo)

O zbytku si rozhodněte sami podle toho, co se Vám líbí. Vypalovačky, televizní karty, klávesnice, myši, to vše vybírejte s ohledem na svoje potřeby a vkus. Kupte si raději to, co budete mít na stole raději, než to co je levnější. Je to investice jednorázová, která se časem vrací právě podle počáteční volby.

Hlučnost počítače

Mnozí se mylně domnívají, že hlučnost je způsobená procesorem, nebo nedej bože snad počítačovou skříní. To není ani trochu pravda. Procesor vydává hluk pro člověka neslyšitelný a skříň zase rachtá podle toho, co se v ní klepe a hází sebou.

Hluk dělají především ventilátory a nekvalitní materiály. U ventilátorů je situace poněkud složitější, takže se na to pojďme společně podívat.

Na procesoru je chladič, který odvádí odpadní teplo (TDP). Procesory Pentium 4 mají TDP přes 80W, takže se chladič musí opravdu snažit. Chladiče dodávané přímo s procesory jsou velmi hlučné, nedoporučuji jejich použití především doma nebo v lékařství. Je lepší dokoupit alternativu například od firmy Arctic Cooling, jejíž chladiče jsou značně tišší, avšak dostatečně výkonné.

Výrobky firmy AMD, konkrétně model AMD Athlon 64 má oproti Pentiu značně nižší TDP. Udává se 61W, ale většinou je to ještě méně. Chladiče dodávané s procesory jsou solidní a pro většinu lidí i dostatečně tiché.

Další větráky jsou na grafické kartě, ve zdroji počítače a častokrát i na základní desce. Tady je dobré se poradit s prodejcem, s čím má dobrou zkušenost, co je tiché a kvalitní. Dobrý výběr je v tomto případě k nezaplacení. Obecná rada podle čeho volit neexistuje.

Vše je zbytečné, pokud koupíte skříň s tuhostí krabičky od zápalek. Rotující ventilátory, pevný disk a optická mechanika dokáží často rozvibrovat plechy na úroveň, kterou není možné snášet. Tichý počítač se proto neobejde bez kvalitní, poctivě vyrobené skříně. Dobré značky jsou v tomto případě Cheftec, Thermaltake, AOpen, Sunbeamtech, Silentmaxx, Lian-Li a některé další.

Pro inspiraci

Na závěr přidáváme vzorové sestavy pro kancelář a internet (A), video a fotografii (B) a herní stroj s rozumnou cenou (C). Jde o holé počítače pouze s operačním systémem. Chybí jakékoliv příslušenství, monitor a programové vybavení, jako je například Word a podobně.

A) Kancelářský stroj: Základem jeho svižné práce bude dostatečná velikost operační paměti, ostatní komponenty hrají druhé housle. Grafická karta postačí integrovaná, neboť s hraním se zde nepočítá. Pro kancelář také přijde vhod FDD mechanika.

ProcesorAMD Sempron 64 2500+ BOX, 7542150,-
Základní deskaMicroStar RS482M-IL - ATI Xpress 2002200,-
Operační paměť512MB DDR 400MHz1150,-
Pevný diskSeagate Barracuda 7200.7+ 80GB SATA1800,-
Disketová mechanikaFDD 3,5" 1,44MB180,-
Optická mechanikaLG GCC-4521B Retail - CDRW 52x/32x/52x/16xDVD1000,-
SkříňEuroCase ML3199 bílo/modrá - Middletower 300W900,-
Operační systémMicrosoft Windows XP Home Edition CZ OEM2700,-
Celkemcca 12 000 Kč s DPH

B) Multimédia: Výkonný procesor, rychlý a velký disk a hlavně DVD vypalovačka spolu s TV kartou tvoří multimediální stanici s širokým využitím. Příjem digitálního pozemního vysílání je dnes jistě žádoucí.

ProcesorIntel Pentium 4 630 775pin BOX5850,-
Chladič procesoruArctic Cooling Freezer 7 Pro670,-
Základní deskaGigabyte GA-8I945P Pro - Intel 945P4100,-
Operační paměťCorsair DIMM 1024MB DDR II 667MHz3600,-
Grafická kartaGigaByte MAYA Radeon X550 128MB2200,-
Pevný diskWestern Digital Caviar XL 200GB SATA II2900,-
Televizní kartaPinnacle Studio PCTV PMC 310i2300,-
Disketová mechanikaNE0,-
Optická mechanikaLG SuperMulti GSA-4167B Retail1500,-
SkříňAsus TA551 - 350W1600,-
Operační systémMicrosoft Windows XP Home Edition CZ OEM2700,-
Celkemcca 27 500 Kč s DPH

C) Herní sestava: Vyvážená sestava s dobrými pamětmi a hlavně výkonnou grafickou kartou by měla uspokojit každého hráče.

ProcesorAMD Athlon 64 3200+ BOX, 9395500,-
Základní deskaAsus A8N-E - nForce4 Ultra2900,-
Operační paměťOCZ DIMM 1024MB DDR 400MHz 4001024PDC Premier3800,-
Grafická kartaSapphire Atlantis ATI Radeon X800 GTO 256MB5500,-
Pevný diskSeagate Barracuda 7200.9 160GB SATA II2600,-
Disketová mechanikaNE
Optická mechanikaLG SuperMulti GSA-4167B černá Retail1500,-
SkříňEuroCase Briza E6097 černá 350W1700,-
Operační systémMicrosoft Windows XP Home Edition CZ OEM2700,-
Celkemcca 26 200 Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám