Hlavní obsah

Proti námořním pirátům budou nasazeny robotické lodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robotické námořní lodě mají pomoci při ochraně plavidel, které jsou v mezinárodních vodách stále častěji napadány piráty. Nájezdu zločinců čelila v srpnu jako jedna z mnoha jiných také posádka luxusní lodi Seabourn Spirit. Piráti na ni zaútočili nedaleko somálského pobřeží.

Článek

Na palubě Seabourn Spirit bylo v době útoku pirátů, který se odehrál 26. srpna, 310 lidí, z toho 150 amerických pasažérů, zbytek tvořila posádka.

Loď napadly dvě menší plavidla o délce přibližně 7,5 metru. Vyzbrojeny byly kulomety a odpalovači granátů. Posádka Seabournu dodala, že byla schopna pirátům bez problémů odjet, k jejich zastrašení však úspěšně použila akustického děla.

Piráti disponují výbornými zbraněmi

Podle Mezinárodního námořního úřadu je výbava pirátů stále dokonalejší a je potřeba proti nim bojovat odpovídajícími zbraněmi.

Jednou z nich je například ze země ovládaný stroj Inventus UAV, který ze vzduchu sleduje vytipované vodní plochy. Ochraně námořních posádek má rovněž napomoci technologie Secure-Ship, tedy 9000 volty nabitý plot, který obepíná palubu a brání pirátům ve vstupu na loď.

K vypátrání unesených lidí či ukradených lodí slouží takzvaný ShipLoc, tj. v jachtě skryté zařízení komunikující se satelity, díky němuž se dá zaměřit okamžitá pozice plavidla.

Blízká budoucnost: robotická plavidla

K ochraně lidských posádek poslouží také robotická plavidla Ghost Guard, která se budou pohybovat po předem stanovených trasách.

Lodě dostanou do výbavy sérii kamer, mikrofonů a reproduktorů, takže budou pobřežnímu středisku hlásit nejen výskyt podezřelých plavidel, ale rovněž budou sloužit ke komunikaci s jinými jachtami.

"A jestliže zaznamenají cokoliv podezřelého, pak mohou zavolat námořní posádku, která přijede situaci osobně prověřit," uvedl Keith Henderson, člen Mezinárodní námořní robotické pěchoty. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám