Hlavní obsah

Hardware 46/2005: Pocket LOOX N520 umí s GPS

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapesní počítač je sám o sobě šikovným pomocníkem. Pokud jej naučíte navíc pracovat s GPS navigací a bezdrátovou sítí WiFi, přiroste vám k srdci stejně jako oblíbený hrníček nebo křeslo.

Článek

Protože je rozšířenost kapesních organizérů v naší zemi stále mizivá, pokusím se na úvod o rychlé přiblížení vlastností takového přístroje.

PDA (Personal Digital Asistent) je miniaturní počítač s dotykovým podsvíceným displejem, který kromě běžných kancelářských prací zvládá dnes i úlohu zábavního zařízení. Jinými slovy - kromě psaní textu přehraje i hudbu či video a milovníci her si taktéž přijdou na své.

Stejně jako u klasických počítačů, i zde najdeme několik operačních systémů. A stejně tak je nejrozšířenější ten od Microsoftu, který se jmenuje Windows Mobile (také Windows CE). PDA vybavené tímto operačním systémem se potom nazývá Pocket PC. A právě sem patří LOOX N520 od společnosti Fujitsu Siemens.

Design

N520 je typickým zástupcem svého druhu. Obdélníkový tvar s jasně dominantním trans-reflexivním displejem, který vévodí celému zařízení a čtyři modře podsvícená tlačítka jsou vlastně vše podstatné, co na přední straně přístroje nalezneme.

Strohé a účelné kontury ještě ruší na horní hraně přístroje konektor na sluchátka společně se slotem na SD karty, vlevo je to infraport a tlačítko záznamníku a na zadní straně krytka baterie doprovázená záslepkou konektoru externí antény GPS. Na pomezí horní hrany a zadní strany najdeme ještě otvor pro stylus - dotykové pero.

Šedá barva LOOXe je naprosto neutrální. Hodí se proto pro jakoukoliv příležitost a jakéhokoliv člověka. Moderní stříbrné lemy na okrajích dodávají nutnou dávku aktuálnosti.

Tři programy zdarma

V balení kromě samotného Pocket PC najdeme víceméně jen to nejnutnější příslušenství. Ochranné pouzdro vypadá pěkně. Také aby ne, když je vyvedeno z černé koženky. Jenže je to jen taková kapsička, ze které musíte PDA při jakékoliv akci vyndat.

Napájecí adaptér má odnímací koncovky, tak aby mohl být použit v libovolné části světa. Přibaleny byly kolíky pro střední Evropu a Velkou Británii. Druhým kabelem v balení je USB pro synchronizaci dat.

Kromě českého manuálu na CD a německého v tištěné podobě zde taktéž najdeme poukázku na tři programy zdarma do internetového obchodu Pocket LOOX Choice, kde si můžete vybrat tři aplikace dle potřeby.

Kancelář v kapse

PDA s operačním systémem Win CE obsahují standardní kancelářské aplikace Excel, Word a PowerPoint. Ty jsou sice jen v odlehčených verzích ve srovnání s desktopovými odrůdami, ale na základní práci bohatě postačují.

Co mě zajímalo mnohem více byl navigační systém GPS. Pro práci s ním jsem dostal program Dynavix Mobile, který běžně u PDA nenaleznete. Ten je nutné zakoupit zvlášť. S jeho pomocí jsem mohl zjistit, jak dobře funguje integrovaný přijímač a anténa pro určení polohy.

Přestože je N520 vybaven 20 kanálovým přijímačem SiRF Star III, není citlivost zrovna nejvyšší. Přičítám to integrované anténě. V místnosti nebylo možné polohu prakticky určit a v autě jsem co chvíli musel dávat PDA pod okno, aby se "rozkoukalo". Když už však chytilo družice, informace byly perfektní.

Například v autě mi spolujezdec z PDA mohl prozradit, jak rychle jedeme, do jakého se pouštíme stoupání, nebo jaká pumpa nás za rohem čeká. A musel jsem přiznat, že se nikdy nemýlil.

Multimédia na cestu

Kdo se nerad nudí, může využít i jiných služeb digitálního asistentu.Do městské hromadné dopravy se hodí například přehrávač MP3. Jeho funkci LOOX hravě zastane. Stačí zabodnout sluchátka do konektoru a můžete poslouchat. Zvuk na výstupu je opravdu kvalitní a hlasitost víc než dostatečná. Integrovaný reproduktor je pouze nouzové řešení.

Kdo se nespokojí pouze se zvukem, může si na N520 pustit video. Když jej optimalizujete pro rozlišení QVGA (320 x 240 bodů) bude video plynulé a bez škubání. S větším rozlišením už je problém, ale to se u PDA nepoužívá.

Použitý hardware

A protože ani hry nejsou pro tohoto mrňouse žádný problém, zajímalo mě, jaké že komponenty jej pohánějí. Procesor překvapivě není z nejlepších, ale svým výkonem jak je vidět bohatě postačuje. Jde o Intel PXA270 s frekvencí 312MHz. Jeho výkon je možné softwarově měnit podle požadavků na výdrž.

Paměti je u modelu N520 128MB, z čehož asi 40 je určeno pro operační systém. Zbylých 80MB je k dispozici uživateli. Operační paměti má přístroj rovných 64MB. Nehrozí tak většinou zahlcení spuštěnými programy, jako se tomu stávalo u starších modelů.

Komu nestačí 80MB pro data, jistě uvítá možnost rozšíření o SD paměťovou kartu. Ta se používá především pro mapové systémy pro GPS, které bývají značně objemné. Kromě paměti lze SD slot využít i pro připojení jiných zařízení, jako je například fotoaparát nebo Bluetooth modul.

Připojte se na internet

Díky přítomnosti WiFi karty je možné se s PDA připojit bezdrátově na internet. Karta má specifikaci 802.11g a umožňuje teoretickou propustnost 54Mb/s. Takové číslo je však u PDA naprosto zbytečné, neboť rychlost zápisu do paměti ROM je mnohem menší. Připojení ale funguje naprosto perfektně a prohlížeč Internet Explorer se měl čile k světu.

Zapnete-li WiFi, musíte počítat se sníženou výdrží. Zatímco MP3 LOOX přehrával neúnavně dobrých 17 hodin v kuse (bez podsvícení displeje), při surfování se odporoučel již po dvou hodinách. To je dokonce méně, než když jsem se díval na video - tehdy se baterie dožila úctyhodných čtyř hodin.

Ano či ne?

Je Pocket LOOX N520 dobrý? To rozhodně je. Pro práci nabízí dostatečný výkon, nabízí GPS a WiFi a také dobře vypadá. Výdrž na baterky není sice ohromující, avšak pro civilizovaného člověka je dostatečná. Kdo jezdí autem, jistě nepohrdne možností přikoupit autoadaptér. Potom jej výdrž nebude vůbec trápit.

Pokud se najdou nějaké stinné stránky, je to nejspíš příliš titěrný stylus, který je až příliš lehký. Nepracovalo se mi s ním zrovna nejlépe. Z dlouhodobého hlediska jde o věc zvyku, takže to zas tak velké minus není.

Technické specifikace:

  • Procesor - Intel PXA270
  • Paměť ROM/RAM - 128/64MB
  • Paměťové karty - Secure Digital
  • SDIO - Ano
  • Displej - 320 x 240 zobrazí 64000 barev, podsvícený
  • Komunikace - WiFi 54Mb/s, USB host
  • GPS - Ano

Nejdůležitější je jako vždy cena, jakou za takové multifunkční zařízení zaplatíte. Protože si LOOX N520 na nic nehraje, v žádném směru není přehnaně vybavený a nesmyslně výkonný, cena zůstala také velmi příznivá. Podle prodejce se pohybuje pod hranicí 10 000Kč. Koupíte-li jej v kombinaci s navigačním softwarem okolo 12 000 Kč s daní, je to bezesporu zajímavý pomocník hodný vašeho zájmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám